Србија и Балкан

Саслушан Абазовић због случаја "Тунел": Изнео податке које је имао као премијер

Четири месеца касније од копања тунела у депоа Вишег суда у Подгорици и даље је много непознаница
Саслушан Абазовић због случаја "Тунел": Изнео податке које је имао као премијер© R.R./ATAImages

Бивши премијер Црне Горе и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић саслушан је у Основном државном тужилаштву у Подгорици због изјаве да има оперативну информацију ко је главни осумњичени и шта је био намера копања тунела и обијања депоа Вишег суда.

"Дао сам исказ у својству сведока. Изнео сам оперативне податке које сам имао док сам обављао функцију премијера. Не могу да говорим о детаљима. Не знам јесу ли им од велике користи или не. Али то што су моја сазнања врло радо сам спреман да поделим са надлежнима", рекао је Абазовић након саслушања.

Лидер УРА је казао и да не измишља теорије нити да се се бавим теоријама завере.

"Сви подаци које износим су оперативни", казао је.

Адвокат једног од осумњичених Стефан Јовановић је казао да је Абазовић поменуо теорије које су пре преовладавале.

"Тужилаштво не сме да се бави теоријама, мора се бавити конкретним доказима. Сведок који је данас давао исказе је иступао искључиво са аспекта оперативних информација које апсолутно немају снагу доказа и не могу представљати доказ", додао је Јовановић.

Он је истакао да у једном делу исказа Абазовић навео да не може да одговори тужиоцу ко је налогодавац копања тунела.

"Из простог разлога што је то сазнао на седници Већа за националну безбедност у виду оперативне информације и једноставно због обавезе чувања тајне он тај податак није могао саопштити", казао је Јовановић.

Он је навео да су тој седници Већа за националну безбедност присуствовали руководилац Основног државног тужилаштва у Подгорици Душко Милановић и тадашњи директор Управе полиције Никола Терзић.

"Сматрам да је логично да су они могли да поступе по тим оперативним информацијама, односно да нешто учине тим поводом. Ми видимо да данас након три месеца истраге апсолутно немамо никаква нова сазнања односно апсолутно се ништа ново не дешава", казао је Јовановић.

Према његовим речима, Абазовић је изнео теорије да је намера копача тунела да се контаминирају докази из истраге поводом убиства Душка Јовановића и намера да се украде кокаин из депоа Вишег суда.

"Ништа ново није додао и нису предочени нови докази", оценио је Јовановић.

Абазовић је гостујући на РТЦГ крајем децембра рекао да "зна више него довољно".

"Имам сазнања, оперативна сазнања ко би могао да буде главни осумњичени у случају Тунел, шта је била намера, која се није остварила, то је можда позитивно у свему томе", рекао је тада Абазовић.

Четири месеца касније од копања тунела и даље је много непознаница. Још није утврђено шта је био мотив провале, ко је налогодавац и да ли су имали помоћ изнутра.

Идентификовани су копачи, као и њихови помагачи. Због сумње да су копали тунел сумњиче се четири држављанина Србије.

Због сумње да су умешани у овај криминални подухват ухапшено је још пет особа.

Незапамћени скандал који је дошао и до светских медија, није довео до оставке неког од челних људи у црногорском безбедносном систему. У међувремену је одлуком Абазовићеве владе закопан тунел, који је откривен пуком срећом.

image