Србија и Балкан

Гашић: Притисци у наредном периоду у вези са Косметом

Што се тиче избора, министар Гашић је истакао да је бирачки списак отворен и да не може да се изврши било каква промена
Гашић: Притисци у наредном периоду у вези са Косметом© Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић каже да у наредном периоду очекује притиске у вези са КиМ и да је безбедносна ситуација у Србији стабилна. Најавио је промене у граничној полицији, пре свега на аеродрому у Београду.

Што се тиче избора, министар је истакао да је бирачки списак отворен и да не може да се изврши било каква промена која не би оставила траг.

Када је реч о Косову и Метохији, Гашић наводи да је полиција у последње време почела учесталије да открива наоружање код Албанаца.

У наредном периоду очекује притиске и истиче да Приштина не жели да имплементира ништа што је потписано у претходних десет и више година.

"Не очекујемо да ће у наредном периоду човек какав је Аљбин Курти да промени свој начин понашања према нашим сународницима", каже Гашић.

"Све мање великих организованих криминалних група"

Што се тиче борбе против криминала и корупције, Гашић верује да грађани примећају да је та борба стална и да је све мање великих организованих криминалних група на улицама.

"Ми смо имали велике акције заједно са и нашим партнерима из ЕУ, са Европолом и Евроџастом, где смо процесуирали огроман број српских држављана који су били у међународним организованим криминалним групама", истиче Гашић за РТС.

Промене у граничној полицији

Министар је најавио промене у граничној полицији, пре свега на аеродрому у Београду.

"Очекујемо и гејтове. То су брзе капије где ћете моћи да без контроле полицајаца прођете и уђете у Србију или изађете из Србије. Променићемо, наравно, и имиџ и униформе граничних полицајаца", додао је Гашић.

Војни рок и безбедност земље

Министар полиције коментарисао је и најаву враћања обавезног војног рока.

"Ја могу да поздравим прво лично као бивши министар одбране, где је, такође, у једном тренутку идеја била да вратимо војни рок. Наравно да то може битно да се одрази на безбедност Србије. Наравно, Србија се не наоружава, као што је председник и министар Вучевић више пута рекао, не наоружава се да би било коме претила већ да би имала апсолутну сигурност и одвратила оне који било какве претензије према нама имају", рекао је Гашић.

"Бирачки списак отворен годинама, на сајту МУП-а комплетан списак пребивалишта"

Гашић се осврнуо и на изборни процес и наводе из опозиције да је Министарство унутрашњих послова одговорно за, како тврде, повећан број пребивалишта, посебно у Београду.

"Бирачки списак је отворен, годинама је отворен и он је у електронској форми. Везан је, наравно, и са списком пребивалишта Министарства унутрашњих послова. Све је то у овом модерном времену врло видљиво и не може да се изврши било каква промена без да остане трага у свему томе", наводи Гашић.

Напомиње да је на сајту МУП-а комплетан списак пребивалишта за град Београд и за целу Србију.

"Сетите се да су рекли дошло је четрдесет хиљада људи гласа. Када смо ми изашли са бројем грађана Републике Србије који су тог дана ушли или изашли на граничним прелазима, да је та бројка била далеко мања. Онда су изашли са бројем пребивалишта и ми смо пре месец и по дана пре избора јасно на нашем сајту окачили комплетан списак пребивалишта, и за град Београд и за читаву Србију – и за све градове у Републици Србији", истиче Гашић.

О најави нових протеста: Демонстрирајте, али шта су захтеви

Поводом најаве нових протеста опозиције 13. јануара, Гашић каже да је 24. децембра Министарство унутрашњих послова показало једну трпељивост и висок степен издржљивости на све нападе које су тог дана имали.

"Тринаестог јануара имамо неке најаве, видећемо шта. У реду, немате никакав проблем, демонстрирајте, али шта су захтеви, шта када се све оно о чему сте причали показало као нетачно", напомиње Гашић.

image
VV inauguration
banner