Србија и Балкан

Адвокат: Тешко је очекивати поштен судски процес против Додика

Председнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу суди се према оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита
Адвокат: Тешко је очекивати поштен судски процес против Додика© Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

Одбрана председника Републике Српске Милорада Додика сматра да оптужница против њега представља напад на уставни поредак Српске, изјавио је адвокат Горан Бубић, истакавши да је у овом случају тешко очекивати поштен судски процес, полазећи од оног што се назива стандард поштеног суђења.

Бубић је то образложио брзоплетом истрагом, затим имајући у виду судију за претходни поступак која је заинтересована за случај с обзиром на то да је Додик са аспекта уставних надлежности члана Председништва БиХ одлучивао о њеним правима пре две-три године, те континуираним убрзавањем случаја.

Адвокат је истакао да је наредно рочиште заказано за 17. јануар, а још један термин постоји седам дана после.

"То иде у прилог овоме што говоримо да се процес убрзава на неприродан начин, јер имамо бројне примере где други поступци стоје", рекао је Бубић за бањалучку АТВ.

Бубић је истакао да је нерешен захтев за изузеће тужилаца који је поднет Тужилаштву БиХ.

"Изврћу се тезе. На овај начин је угрожена сувереност БиХ, а не ово што се спочитава брањенику и одбрани", рекао је Бубић.

Он је на рочишту 20. децембра затражио изузеће четири поступајућа тужиоца Тужилаштва БиХ јер не постоји непристрасан приступ предмету. Рочиште је одложено након што је затражено изузеће тужилаца Недима Ћосића, Нивес Каневчев, Биљане Голијанин и Гордане Босиљчић.

Председнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу суди се према оптужници за непоштовање одлука високог представника Кристијана Шмита, којег РС не признаје.

Додик и Лукић су 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли да не разумеју оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.

image