Србија и Балкан

Додик: Несхватљива хистерија према српском народу и Републици Српској из ФБиХ

Република Српска је услов опстанка српског народа на територији БиХ, каже Ненад Нешић
Додик: Несхватљива хистерија према српском народу и Републици Српској из ФБиХ© Antonio Ahel/ATAImages

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је потпунио несхватљива хистерија према српском народу и Републици Српској која долази из муслиманског дела Федерације БиХ, за коју, како каже, чак не може да каже ни да је мржња.

"Како објаснити да некоме може да смета чињеница да је Република Српска рођена 9. јануара, када Срби према верском календару прослављају и Светог Стефана", навео је Додик.

Председник Републике Српске је на друштвеној мрежи Икс упитао да ли то значи да муслимани неће славити рођендан својој деци рођеној на православни Божић, 7. јануара, или 9. јануара, на Дан Републике Српске.

Нешић: Срби у Федерацији БиХ су најугроженији народ у Европи

Скидање заставе са православне цркве у Коњицу, паљење српске заставе у Зеници и каменовање куће породице Шантић у мостарском насељу Бијело Поље на Божић показује да Срби немају никаква права у Федерацији БиХ и да су тренутно најугроженији народ у Европи, изјавио је министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић.

"Срби у ФБиХ су најугроженији народ у Европи и то још једном показује да је Република Српска услов опстанка српског народа на територији БиХ", рекао је Нешић за Срну.

Он је напоменуо да се заставе увек стављају на цркве за време верских празника.

"У Коњицу је стајала и раније и никоме није сметала. Шта ће сада рећи такозвани високи представник, односно, немачки туриста Кристијан Шмит на ово гушење верских и националних слобода? Да ли ће се огласити (министар унутрашњих послова ФБиХ) Рамо Исак и стати у заштиту слободе оно мало Срба што је остало у ФБиХ", упитао је Нешић.

Он је додао да не очекује да се они огласе јер све што иде на штету српског народа, односно што угрожава права и слободе Срба, "остане у запећку без било каквог коментара или реаговања".

"Срби су толерантни и нама никада није пало на памет, нити ћемо да тражимо уклањање верских застава са објеката Исламске заједнице, односно џамија", навео је Нешић.

Амбасада: Неприхватљиво застрашивање повратника или мањинских заједница

Застрашивање повратника или мањинских заједница је неприхватљиво било где да се деси и одговорне власти морају деловати како би се то убудуће спречило, саопштено је из Амбасаде Велике Британије у Сарајеву поводом паљења српске заставе у Зеници, скидања српске заставе са цркве у Коњицу и каменовања куће српске породице Шантић у Мостару.

"Став Велике Британије је јасан и конзистентан", наводи се у одговору Амбасаде Велике Британије на упит Срне да ли ће међународна заједница наставити да "прећутно одобрава провокације и неадекватно реаговање власти у Федерацији БиХ у смислу заштите права и имовине Срба".

На питање да ли провокације и прећутно одобравање оваквих инцидената представљају поруку да су Срби, иако су конститутивни народ, непожељни у ФБиХ из Амбасаде Велике Британије су истакли да "стабилна и просперитетна БиХ треба да буде изграђена на поштовању, сарадњи и заједничким вредностима".

image