Србија и Балкан

Смајловић: Дан Републике Српске искоришћен за нови притисак на Србију и РС

Да је Србији у протеклих 30 година дат по евро сваки пут када је неко од западних лидера или парламентараца рекао да је Србија претња миру на Балкану - данас бисмо били богата земља, каже Љиљана Смајловић
Смајловић: Дан Републике Српске искоришћен за нови притисак на Србију и РС© FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Новинарка Љиљана Смајловић изјавила је данас да је прослава Дана Републике Српске искоришћена за нови притисак, не само на Републику Српску, него и на Србију.

"Све наше власти укључујући и Коштуницу, Тадића, Вучића, сви су жестоко подржавали РС, колико год је ко могао, зависно од снаге на међународној сцени. То је константа српске политике. Ове године је страховит напад из неких кругова и у Србији, и као да позивају Запад да казни нашу власт што подржава РС. Мени је то необјашњиво због тога што мислим да је ова политика Србије да подржава РС нешто што је стално део српске државне политике, независно од тога ко је на власти", навела је она за Танјуг.

Смајловићева каже да је несхватљиво зашто опозициони кругови у Србији служе као претходница напада Запада на Србију, осим ако они не помажу Западу са циљем да добију њихову подршку у вези са изборима.

"Ја не верујем у ту подршку Запада опозицији за изборе, као да кољу вола за кило меса, да за врло малу корист ризикују веома много. Мислим да у Србији постоји у основи једна већинска подршка Републици Српској. У ствари, због напада на РС, она је сада постала као неки бастион српства, тако да је то произвело обрнут ефекат. Не знам зашто неко из Београда помаже Западу и позива га да на нас врши притисак у вези са РС", рекла је Смајловић.

Она је, такође, коментарисала изјаву председника Србије Александра Вучића који је рекао да је Србија независна и суверена земља и да није протекторат ни Русије, ни Британије, ни Америке, ни Немачке, нити било кога другог и да је разочаран изјавом британског министра спољних послова Дејвида Камерона да је Србија протекторат Русије, као и причама о томе да ћемо ми да будемо они који дестабилизују регион.

Према њеним речима, да је Србији у протеклих 30 година дат по евро сваки пут када је неко од западних лидера или парламентараца рекао да је Србија претња миру на Балкану - данас бисмо били богата земља.

"Ја мислим да нисмо претња деценијама, мислим да постоји тај клише да шта год уради Србија што вам се не свиђа, ви кажете 'аха опет изазивате сукобе'. Мислим да ни они то озбиљно не мисле, мислим да је то уходани механизам како да се врши притисак на Србију. Једном си је представио као 'парија' државу, а сад ћеш да је подсећаш на то да би могао опет да је казниш на исти начин", оценила је Смајловић.

Она сматра да нико не мисли да је Србија реметилачки фактор, али додаје да свако ко је незадовољан што Србија није увела санкције Русији или што не признаје самопроглашену независност Косова, Србију ће радо оптуживати да је реметилачки фактор.

image