Србија и Балкан

Столтенберг: Разочаран сам јер није постигнут договор; Стано: Приштина да не изриче казне

Не може бити преговора о нормализацији односа уз претњу насиљем, рекао је портпарол ЕУ Петер Стано
Столтенберг: Разочаран сам јер није постигнут договор; Стано: Приштина да не изриче казнеwww.globallookpress.com © Massimo Di Vita

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је разочаран што није постигнут договор о регистарским таблицама између "Косова"' и Србије.

Столтенберг је на Твитеру написао да је о том питању разговарао са високим представником ЕУ за спољну политику Жозепом Борељом и позвао да се избегне ескалације.

„Разговарао сам са Жозепом Борељом. Разочарани смо што није било могуће да се реши спор око регистарских таблица. Сада је време за одговорност и прагматична решења. Треба да се избегне ескалација. НАТО/КФОР остаје у приправности", написао је Столтенберг на Твитеру.

Борељ је потврдио да је обавестио генералног секретара НАТО о разочаравајућем исходу данашњег састанка на високом нивоу између Београда и Приштине.

"Ескалација се мора избећи. ЕУ и НАТО остају координисани, такође, на терену", написао је Борељ на Твитеру и додао да "ЕУЛЕКС Косово пажљиво прати ситуацију".

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је вечерас да Унија није одустала од првобитног предлога за нормализацију односа Београда и Приштине, подржаног од Немачке, Француске и САД.

"Нетачне су било какве тврдње да ЕУ одустаје од свог предлога о нормализацији односа између Косова и Србије, који подржавају Немачка, Француска и САД. ЕУ наставља да у потпуности стоји иза овог предлога и охрабрује стране да се договоре за текст и чим буду спремни покажу међународној заједници да су у стању да донесу европска решења'', рекао је Стано новинарима.

Он је истакао да је сада кључно да Београд и Приштина избегну ескалацију, што захтева хитну акцију обе стране - Приштина да не почне да изриче казне, а Београд да не издаје нове таблице КМ.

''Не може бити преговора о нормализацији односа уз претњу насиљем", рекао је Стано.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је данас, после састанка у Бриселу са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом и председником Србије Александром Вучићем, изнео тврдњу да је Борељ одустао од предлога ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине.

"Данас са жаљењем кажем да је (Борељ) одустао од предлога ЕУ за нормализацију односа Косова и Србије. Кажем то са жаљењем, јер су они сами предложили март 2023", рекао је Курти.

Борељ је после разговора са Вучићем и Куртијем изразио жаљење што није постигнут договор Београда и Приштине о таблицама и упутио критике на рачун власти привремених приштинских институција.

image