Србија и Балкан

Османи: Борељ се приклонио агресорима! Гервала: Нема уступака хулиганима и криминалцима!

Оно што смо данас видели од господина Бореља је да је био очигледно пристрасан, поручила је председница тзв. Косова Вјоса Османи
Османи: Борељ се приклонио агресорима! Гервала: Нема уступака хулиганима и криминалцима!Getty © Sean Gallup /

Председница тзв. Косова Вјоса Османи реаговала је након изјаве високог представника Европске уније за спољну политику безбедност Жозепа Бореља, оптуживши га за пристрасност, преноси "Репортери".

"Прво правило сваког процеса медијације је непристрасност. Оно што смо данас видели од господина Бореља је да је био очигледно пристрасан, приклонио се агресору и представљао потпуно искривљену стварност. Да је Борељ поштовао основне принципе неутралности, он би Србији поменуо бар неки од ових прекршених Бриселских споразума, уместо да оптужује Косово", написала је Османи на Фејсбуку.

Она је додала да тзв. Косово никада неће одустати од дугорочног мира и стабилности, као и реда и закона на целој својој територији.

"Мир и стабилност се не могу постићи прилагођавањем онима који имају хегемонистичке амбиције. Али, Косово никада неће одустати од јасног циља", навела је Османи.

Иначе, она је у објави на Фејсбуку навела и тачке Бриселског споразума које је, како она тврди, Србија "прекршила" - од забране улазака "косовских" званичника у Србију, до кршења одредби о интеграцији Срба у полицију и правосуђе. Оштро око би приметило да би сличан списак могао да направи и Београд, са додатком одредбе о формирању Заједнице српских општина, коју је Вјоса Османи, у "буци и бесу", вероватно заборавила. 

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц, поновила је, реагујући на неуспех данашњег састанка у Бриселу, став Аљбина Куртија да нормализација односа може да буде постигнута само уколико је усмерена на међусобно признање.

Она је на Твитеру навела да је Приштина посвећена дијалогу о нормализацији односа са Београдом.

"То се може постићи на одржив начин само поштеним и праведним решењима, али са међусобним признањем у основи. Никад уз уступке хулиганима и криминалцима, само уз владавину права", навела је Гервала.

Курти је данас у Бриселу одбацио као неприхватљив предлог ЕУ да Приштина одустане од новчаног кажњавања оних који нису пререгистровали своја возила на РКС таблице.

Курти је такође критиковао шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља јер је, како тврди, "одустао од 23. марта 2023. године као коначног датума договореног за нормализацију односа Београда и Приштине".

image
VV inauguration
banner