Србија и Балкан

Бистрон: Одлука САД о продаји наоружања "Косову" нови ниво заоштравања ситуације

Питам се, искрено, зашто Американци испоручују тако тешко наоружање некој творевини какво је "Косово", рекао је председник Спољнополитичког одбора посланичке групе АфД
Бистрон: Одлука САД о продаји наоружања "Косову" нови ниво заоштравања ситуацијеwww.globallookpress.com © Christoph Soeder

Одлука Сједињених Америчких Држава да Косову прода противтенковске ракете "џавелин" представља нови ниво заоштравање ситуације, оценио је председник Спољнополитичког одбора посланичке групе Алтернатива за Немачку (АфД) у Бундестагу Петр Бистрон, истичући да је Украјина најбољи пример како заправо функционише "оружје за мир".

"Питам се, искрено, зашто Американци испоручују тако тешко наоружање некој творевини какво је Косово. То је кризни регион. Творевина створена уз кршење међународног права и интегритета тадашње Југославије. Сматрам да је то даљи корак ка ескалацији", одговорио је Бистрон за "Косово онлајн" на питање да ли одлука САД, онако како је представљена, доприноси стабилности.

На констатацију да Запад тврди да председник Русије Владимир Путин жели да дестабилизује западни Балкан, Бистрон је иронично приметио да је "Путин тако зао и дестабилизује Балкан тако што је наговорио Американце да испоруче оружје, те да иза свега стоји руски председник".

На питање зашто Немачка ћути пред наоружавањем "Косова", одговара да је то одраз непоштовања међународних споразума.

"Већ сада је полиција такозваног Косова опремљена тако да се шетају с дугим цевима. То је већ сада паравојна формација. Оно што је обећано споразумима, да су то само снаге за очување безбедности и полиција, не поштује се, већ се иде корак даље у наоружавању", критикује Бистрон.

Додаје и да немачка јавност, нажалост, није упозната са положајем Срба на "Косову", јер главни медији једнострано извештавају и у фокус не стављају тај проблем.

"То је слично као са источним регионима Украјине. Дуго година се није писало о малтретирању тамошње руске мањине, па чак ни да је украјинска војска пуцала на њих и да је било хиљаде мртвих. Све то је било без медијске пажње. Исто се дешава и са Србима са Косова. Медији прећуткују да постоји конфликт и зато немачка јавност не зна како Срби живе на Косову. Слично је сада и са протестима у Немачкој, чије размере власт жели да прећути", указао је Бистрон.

На питање зашто је Немачка највећа подршка "Косову" у Европи, Бистрон је рекао да то треба питати немачку владу, јер он не види никакву корист по званични Берлин.

Најавио је конференцију на тему непоштовања међународног права и примену двоструких аршина у политици.

"Двоструки стандарди су постали неподношљиви и потпуно транспарентни у случају Украјине, где се види како се нека дела потпуно другачије третирају. То су занимљива питања нашег доба", рекао је Бистрон.

image