Србија и Балкан

О'Брајен: Србија и "Косово" да преузму своје обавезе из дијалога

Помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања истакао је да је важно да Београд и Приштина избегавају провокативне акције на северу, подсетивши да је присуство НАТО-а појачано
О'Брајен: Србија и "Косово" да преузму своје обавезе из дијалогаGetty © Alex Wong / Staff

Сједињене Америчке Државе подржавају дијалог "Косова" и Србије који води Европска унија, а две стране морају да испуне своје обавезе у овом процесу, и избегавају провокације на северу, поручио је помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмс О’Брајен.

"Наша позиција по питању Косова и Србије се није променила. Снажно подржавамо дијалог који воде ЕУ и Мирослав Лајчак. Позивам Србију и Косово да преузму свој део одговорност у оквиру дијалога. Протеклих месеци је било напретка, када је реч о свакодневним питањима, попут регистарских таблица и царинских докумената, чиме се омогућава слобода кретања", рекао је О’Брајен током онлајн брифинга са новинарима.

Истакао је да је важно да Србија и "Косово" избегавају провокативне акције на северу, подсетивши да је присуство НАТО-а појачано.

"Задовољни смо комуникацијом и сарадњом Косовске полиције и Еулекса, на северу. И сарадња са Кфором је добра. Такође, комуникација и сарадња са Београдом је допринела смиривању ситуације. Очекујемо да се то настави, као и више транспарентности и разговора у наредним месецима, што је посебно важно после дешавања у Бањској, крајем септембра, када је једна група покушала да узме већу количину наоружања, чиме би изазвала насиље, да је била у могућности да спроведе планове", рекао је О’Брајан.

Он је навео да обе стране разумеју да неће бити дозвољено да се тако нешто поново догоди.

С тим у вези, истакао је да САД поздрављају промене у српској администрацији, као корак напред у стабилизацији ситуације на северу Косова.

Када је реч о изборима у Србији, навео је да је важно да институције, укључујући парламент, укључе и представнике опозиције.

"Подржавамо мирне протесте грађана, који сматрају да су избори нефер. Имају право на миран протест. Али, желимо да се кроз правни процес изрази свака забринутост, као и да се обезбеде јасни извештаји о изборима. Радићемо са Владом Србије по питању свих забринутости које је изразио ОДИХР", рекао је О' Брајен.

Приметио је да су избори донели одређене промене, попут те да странке које су нудиле само национализам неће бити у наредном сазиву парламента.

"Опозиционе групе су добиле већу подршку. За мене, те две ствари значе да сада имамо потенцијалну владајућу коалицију која је прилично јасна и која је одговорна за остваривање резултата", рекао је он.

О'Брајен је поручио и да Западни Балкан мора да буде европски, стабилан и безбедан, што значи пре свега економску интеграцију, уз констатацију да је највећи изазов у земљама региона одлазак великог броја грађана, у ЕУ или негде другде.

"Охрабрени смо тиме што је ЕУ посвећена и ангажована. Процес придруживања ЕУ значи припреме за приступање економској унији, али и припрему за доношење политичких одлука. План раста је фокусиран на прву компоненту, нуди учешће у одређеним деловима заједничког тржишта. Када државе спроведу реформе, обезбеде испуњење четири основне слободе, то је важан корак за укључење у јединствено тржиште", рекао је амерички званичник.

Додао је и да је циљ САД да Босна и Херцеговина буде европска, стабилна и функционална.

"БиХ посебно пати од одлива мозгова. Половина становништва не живи у земљи и тиме треба да се баве политичари. Уместо тога нуде циркус, посебно Милорад Додик са обележавањем Дана РС, којим жели да скрене пажњу са питања којима треба да се посвете власти", рекао је О'Брајен.

Подсетио је и да је и сам био ангажован на састављању Дејтонског мировног споразума.

"Његове (Додикове) приче о сецесији су експлицитно одбачене у оригиналном Дејтонском споразуму. То је бесмислица и то је неуставно", рекао је О'Брајен.

image