Србија и Балкан

Грујичић: Нема разлога да се продужи школски распуст у Србији

Министарка је навела да је највећа заступљеност респираторних инфекција код деце старости до четири године
Грујичић: Нема разлога да се продужи школски распуст у Србији© TANJUG/RADE PRELIĆ/

Нема разлога да се, због епидемиолошке ситуације, продужи зимски распуст за ђаке, рекла је министарка здравља Даница Грујичић.

Грујичић је напоменула да су ученици у Војводини јутрос већ кренули у школу и појаснила да су испитивања показала да је највећа заступљеност респираторних инфекција код деце старости до четири године.

"То је узраст деце која похађају вртиће, а не школе, тако да су резултати такви да нема разлога да се продужи распуст", рекла је Грујичић за ТВ Пинк.

Министарка се осврнула и на досадашњи рад ресора на чијем је челу 14 месеци и навела да је урађено много тога, укључујући доношење закона који је омогућио да пацијенти добијају терапију која је најбоља за њих.

"Затим је ту и Закон о здравственој документацији, који ће од првог јануара следеће године обезбедити комплетну заштиту података", рекла је Грујичић.

Она је нагласила да је са друге стране остало још много тога и да се уради.

"Пре свега јачање примарне здравствена заштите, нови Институт за онкологију и радиологију, реорганизација здравствених система", рекла је Грујичић.

Министарка је нагласила да се такође и ради на решавању неких проблема у систему, попут превеликих листа чекања на магнетну резонанцу.

"За магнетну резонанцу је већ направљен софтвер који би требало да заживи од фебруара. Поента је да смо ревидирали око 7.000 пацијената и испоставило се да је 30 одсто имало заказане прегледе на два места. У овом систему ће бити и КБЦ Ниш и КБЦ Крагујевац, док ће у трећој фази од маја ући и КБЦ Војводина", рекла је она и додала да ће бити набављено још 10 магнетних резонанци.

Грујичић се осврнула и на нове пројекте, попут БСЛ лабораторије у Торлаку и измештања породилишта "Народни фронт" из Улице Краљице Наталије.

"Ове године је уложено око 500 милиона динара. БСЛ лабораторија би требало да буде изграђена до краја ове године, а радови би требало да почну у фебруару. Ту ће радити наши стручњаци и моћи ћемо да идентификујемо све микроорганизме који се појаве", објаснила је министарка.

Када је реч о новој локацији породилишта, Грујичић каже да се изградња очекује половином ове године и то на Бежанијској коси.

"За то ће бити задужено министарство за јавна улагања, а највероватније ће "Народни фронт" припасти КБЦ 'Бежанијска коса'", навела је министарка.

image