Србија и Балкан

Саопштење Савета Европе: Србија да испита наводе о Николи Сандуловићу

Друго основно тужилаштво у Београду ставило је тачку на сва нагађања о стању Сандуловића позивајући се на медицинску документацију са ВМА
Саопштење Савета Европе: Србија да испита наводе о Николи Сандуловићу© Milos Tesic/ATAImagess

Генерални известилац Парламентарне скупштине Савета Европе (ПАЦЕ) за политичке затворенике, Суна Еварсдотир, позвала је данас власти у Београду да ослободе притвореног опозиционог политичара и истраже оптужбе да је он злостављан.

У саопштењу се наводи да су информације о том случају добили од породице лидера Српске републиканске странке Николе Сандуловића.

"Позивам српске власти да се придржавају својих обавеза према Европској конвенцији о људским правима, спровођењем брзе, ефикасне и независне истраге о озбиљним оптужбама о злостављању господина Сандуловића од стране државних агената и гарантовањем његовог приступа одговарајућој медицинској нези. Очекујем од српских власти да у потпуности испоштују своје међународне обавезе у вези са људским правима", наводи се у саопштењу.

Сандуловић је ухапшен почетком јануара, након посете Приштини где је одао почаст оснивачу и бившем вођи албанске терористичке организације ОВК Адему Јашарију, а приведен је по налогу бившег директора Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина, издатом раније, јер је у фебруару 2023. године током посете Приштини присуствовао обележавању дана независности тзв. Косова.

Наводе Сандуловићеве породице да је он претучен и без одговарајућег третмана послат у затворску болницу, негирала је БИА која је истакла да, приликом предузимања активности из законом прописаног делокруга рада Агенције није дошло до повреде слободе и права, као ни незаконите примене физичке силе према Сандуловићу.

"Припадници БИА предузели су активности у циљу разјашњења позадине Сандуловићеве противзаконите делатности коју је надлежни тужилац квалификовао као кривично дело изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости из члана 317. КЗ РС", саопштила је БИА.

Наводе породице негирало је и Друго основно јавно тужилаштво у Београду које је навело да је имало приступ прикупљању доказа, између осталих, и отпусне листе ВМА – Клинике за неурологију од 4. јануара, на име Николе Сандуловића, из које јасно произилази да нису констатоване било које телесне повреде.

image