Србија и Балкан

Привредна комора тзв. Косова поздравља забрану динара на КиМ

Употреба динара нанела је вишемилионску штету буџету тзв. Косова, наводи се у саопштењу
Привредна комора тзв. Косова поздравља забрану динара на КиМwww.globallookpress.com © Silas Stein/dpa

Трговинско-индустријска комора тзв. Косова поздравила је одлуку Централне банке у Приштини да забрани употребу динара на Косову и Метохији, преноси "Индекс онлајн".

Ова институција жали због дугогодишње употребе динара на КиМ, тврдећи да је то нанело штету буџету тзв. Косово од више стотина милиона евра. Како истичу, ниједна продаја извршена преко ове валуте није пријављена у Пореској управи "Косова".

Привремене приштинске институције сматрају употребу динара незаконитом и у супротности са уставом тзв. Косова.

"Од 1. фебруара 2024. године, према Уредби о готовинском пословању, једина валута која се може користити за обављање готовинских платних трансакција у платном промету у Републици Косово је евро, као једина валута у смислу члана 11. устава Републике Косово и чланова 16, 17. и 18. Закона бр. 03/Л-209 за Централну банку Републике Косово", наводи се у саопштењу, преноси "Косово онлајн".

Како се додаје, на КиМ тренутно има више од 50.000 српских држављана, укључујући пензионере, које, како наводе, Београд плаћа у динарима, док раде у установама здравства, образовања и културе које раде по систему Републике Србије.

image