Србија и Балкан

Европски шамар Приштини: Евро није легално средство плаћања на тзв. Косову

Косово и Црна Гора користе евро као де факто домаћу валуту иако немају споразуме о томе са ЕУ, саопштили Европска централна банка и Европска комисија
Европски шамар Приштини: Евро није легално средство плаћања на тзв. КосовуGetty © Sean Gallup

Европска централна банка је саопштила данас да евро није легално средство плаћања на тзв. Косову.

Косово није члан ЕУ али евро од 2002. године служи као де факто средство плаћања на тој територији, с обзиром на то да је Приштина једнострано усвојила европску валуту те године, наводи се на сајту Европске централне банке и подсећа да је исто то урадила и Црна Гора 2002. године.

"То значи да евро тамо није легално средство плаћања, али да га је становништво тако прихватило. Пре 2002, становници Косова и Црне Горе су користили немачку марку", навела је Европска централна банка.

Европска комисија (ЕК) је, такође, на свом сајту истакла да Косово и Црна Гора користе евро као де факто домаћу валуту иако немају споразуме о томе са ЕУ.

"Ово је у складу са старом праксом када се тамо раније користила немачка марта, као де факто валута", навела је ЕК.

ЕК подсећа да Монако, Сан Марино, Ватикан и Андора, које нису чланице ЕУ, користе евро као своју валуту, али су закључиле монетарне споразуме са ЕУ.

Како је наведено, то им гарантује да производе ограничене количине кованица евра са својим дизајном на једној - националној страни новчића, али не и да издају новчанице евра.

Евро користе и неке француске прекоморске територије које нису део ЕУ, али немају могућност издавања сопствених кованица.

Централна банка тзв. Косова је 27. децембра 2023. усвојила Уредбу о готовинском пословању, која ће ступити на снагу 1. фебруара 2024. године и предвиђа укидање платног промета са централном Србијом.

Ово не значи да су се успротивили укидању динара у платном промету на територији Косова и Метохије, што Србија жели да спречи јер би тиме живот Срба у јужној српској покрајини био значајно отежан.   

image