Србија и Балкан

Мали: Србија ће 2027. године бити центар света – пројекти важни због раста плата и пензија

Министар финансија Синиша Мали најавио је изградњу сајамског комплекса са комплексом Експа, резиденцијалног комплекса од 1.500 станова, центра за водене спортове и нови национални стадион, за који је рекао да ће бити право ремек-дело и да ће имати 52.000 седишта
Мали: Србија ће 2027. године бити центар света – пројекти важни због раста плата и пензија© TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Сви пројекти о којима данас говоримо су потенцијалан извор раста, а то нам је важно ако желимо да повећавамо плате, пензије и животни стандард грађана, рекао је министар финансија Синиша Мали на представљању програма "Скок у будућност – Србија Eкспо 2027".

Он је рекао да ће Србија и Београд 2027. године бити центар света, као и да ћемо бити домаћини највеће манифестације која ће те године бити одржана у свету и на којој се очекује скоро три милиона посетилаца.

У питању је велика одговорност, али и велика привилегија за нас. Ово је највећи развојни пројекат за нашу земљу, додао је министар Мали.

"Ради се о око 250 хектара земље, саобраћајно је веома добро повезана. У јулу су кренули припремни радови на инфраструктури, граде се канализациона и водоводна мрежа. Све мора да буде готово до 1. децембра 2026. године, свим учесницима Експа тада морамо да предамо кључеве", рекао је Мали.

Он је најавио изградњу сајамског комплекса са комплексом Експа, резиденцијалног комплекса од 1.500 станова, центра за водене спортове и нови национални стадион, за који је рекао да ће бити право ремек-дело и да ће имати 52.000 седишта.

Министар Мали казао је да су у питању огроман простор и велики пројекти, и да нови град који тамо ниче добија своје прве обрисе.

Он је рекао и да се ради на пројекту београдског метроа, као и да ће прве две линије бити готове до 2030. године.

"У питању је огроман инвестициони пројекат. Прокоп смо отворили, коначно је Београд добио главну железничку станицу, али се радови настављају. Тамо се гради велики пословни парк, осам пословних зграда. У једној од њих биће Београдска берза и Централни регистар хартија од вредности", најавио је министар финансија.

Он је казао и да ће Београд добити и нову железничку станицу на Новом Београду.

"То је велики инфраструктурни пројекат који ће појачати мобилност. Све мора да буде спремно за милионе посетилаца који стижу. Градимо и нови тунел код Економског факултета, то ће бити наставак великог новог моста који градимо у Београду. Тај мост ће бити готов до 2027. године", рекао је Мали.

Постојећа локација Сајма добиће потпуно нови изглед, сачуваћемо и Халу 1, а она ће постати епицентар културе, најавио је Мали.

"Направићемо три оперске хале, место за позоришне трупе и оркестре", додао је он.

image