Србија и Балкан

Прво га срушили а сад га својатају: Посланица у ЕП мост у Мостару прогласила хрватском баштином

Из БиХ поручује да ће се потрудити да сви сазнају истину о Старом мосту, а хрватској посланици у Европском парламенту Жељани Зовко је због својатања Старог моста одузета награда "Мимар мира"
Прво га срушили а сад га својатају: Посланица у ЕП мост у Мостару прогласила хрватском баштиномGetty © Marco Secchi

Посланица Републике Хрватске у Европском парламенту Жељана Зовко је на двадесету годишњицу обнове Старог моста у Мостару, тај мост прогласила "материјалном баштином Хрвата" и тиме изазвала лавину реакција у Босни и Херцеговини, пишу "Новости".

Наиме, Зовко је у Бриселу, поводом двадесете годишњице од отварања обновљеног моста, који су срушили баш Хрвати, говорила о материјалној и нематеријалној баштини Хрвата, а одмах после њеног говора, у БиХ су уследиле жестоке оптужбе на њен рачун.

"То је бизарна логика Жељане Зовко, ако вам нисмо уништили мост, онда ћемо га присвојити", рекао је председник Градског већа Мостара Салем Марић.

Он је додао да стари мост представља један од највреднијих делова културне баштине света.

"Јако је малициозно према Босни и Херцеговини и људима којима је Стари мост један од најзначајнијих симбола, лажно информисати европску јавност", истакао је Марић.

Подсетимо, Слободан Праљак, који је предводио снаге Хрватског већа одбране у јеку ратних збивања у БиХ и сукоба Хрвата и Муслимана, је у новембру 1993. срушио мост, након чега је због злочина који су починили Хрвати ухапшен и спроведен у Хаг, где му је суђено али се убио попивши отров.

Обнову моста су финансирали Турска, Хрватска, Италија и Холандија, уз средства Светске банке, што је коштало 15 милиона евра.

Жељана Зовко је претходно била представница БиХ у Унеску и залагала се да Стари мост буде увршћен на њихову листу, што је и урађено, а због садашњег својатања да је "мост хрватски" у последњи час јој је одузето признање "Мимар мира", које јој је 2015. уручио тадашњи мостарски градоначелник Сафет Оручевић, наводе "Новости".

"На Управном одбору смо одлучили да јој награду одузмемо, пошто је ту светску баштину тако безобразно и глупо самопоставила у неку једнонационалну хрватску баштину", поручио је Оручевић, директор Центра за мир и мултиетничку сарадњу.

Зовко је у Бриселу нагласила да је обнова моста морала да буде симбол помирења, а не раздвајања али није говорила о варварском рушењу моста од стране ХВО. Уз то је представила плакат на којем је слика Старог моста и Дубровника, као "доказ" да је реч о хрватској културној баштини.

Из БиХ су експресно стигли деманти тих тврдњи, а Денис Звиздић, који је заменик председавајућег Представничког дома парламента, каже да је реч о покушају фалсификовања чињеница.

"Стари мост никако не може бити 'хрватско културно наслеђе', и потрудићемо се да сви у Европи сазнају истину. Покренућемо идеју да се организује изложба о Старом мосту, не само у ЕП, него и у парламентима свих чланица ЕУ, као и у УН", закључио је Звиздић.

image
VV inauguration
banner