Србија и Балкан

У Хрватској почео двонедељни штрајк судија и тужилаца

Судије и тужиоци траже доношење Закона о плати и материјалним правима правосудних службеника, који ће осим сада понуђеног дела материјалних права, у потпуности уредити плате и друга материјална права
У Хрватској почео двонедељни штрајк судија и тужилацаwww.globallookpress.com © © Robert B. Fishman

Судије и тужиоци у Хрватској данас су започели "бели штрајк", који ће, како је најављено, трајати до 2. фебруара, а за то време радиће се само на предметима којима прети застаревање.

Из Удружења хрватских судија раније су саопштили да од данас крећу са новим циклусом мера упозорења, наводећи да су истовремено отворени за наставак разговора с владом.

Овог пута су им се придружили и тужиоци, који нису учествовали у прошлогодишњом вишенедељном штрајку.

Судије и тужиоци траже доношење Закона о плати и материјалним правима правосудних службеника, који ће осим сада понуђеног дела материјалних права, у потпуности уредити плате и друга материјална права правосудних службеника, у складу са постигнутим стандардима у државама чланицама Европске уније.

Министар правосуђа Иван Маленица је изјавио да су судије и тужиоци кренули у мере након што су одбили предлог министарства и повећање нето примања за 700 евра, чиме су преузели одговорност за штрајк, али и његове последице.

Министарство је одбацило и тврдње председника Врховног суда да се влада ставља у супериорну позицију према судству и понаша као послодавац судијама, преноси загребачки портал "Индекс".

image