Србија и Балкан

Вучић: Не чекам извештај о изборима из иностранства; Могућа истрага о наоружавању Приштине

Председник Србије је рекао да би велике силе да сруше Србију зато што им се не свиђа "наш однос према Косову, наш однос према Русији, Кини и према другим питањима"
Вучић: Не чекам извештај о изборима из иностранства; Могућа истрага о наоружавању Приштине© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Србија је имала своје изборе, надлежни државни органи су рекли своје. Дда ли ће бити власти у Београду или не, зависи од тога како ће Шапић и Брнабић да разговарају са другим партнерима, и да ли други могу да формирају већину, јер је и Несторовић добио не мали број гласова. Што се тиче Скупштине Србије, ту су ствари чисте као суза и верујем да можемо да имамо близу двотрећинске већине", рекао је председник Србије Александар Вучић приликом посете радова на обнови креативно - иновативног мултифункционалног центра "Ложионица" одговарајући на питање да ли ће прихватити истрагу о изборима у Србији од стране европских институција.

Он је рекао да не чека извештај из иностранства о изборима, већ је једино меродаван "суд народа, а не суд великих сила који би да сруше земљу зато што им се не свиђа наш однос према Косову, наш однос према Русији, Кини и према другим питањима".

Како наводи у Европском парламенту било је више гласова који су позитивно говорили о исходу избора у Србији, него оних који су били против. Они који су били против су заправо они који траже од Србије да призна тзв. Косово, уведе санкције Русији, а после крвопролића у Бањској, како наводи, писали су све најгоре о нашој држави.

"Увек су били против Србије и увек су све потписали где је било нешто против Србије, казао је председник.

Како је додао, што се тиче Скупштине Србије, ту су, каже, "ствари чисте, јасне, као суза".

"Ту верујем да можемо да имамо близу двотрећинске већине. Видећемо. Зависи од разних разговора, али двотрећинска већина нам је потребна само да бисмо показали подршку свим овим пројектима, напретку Србије и томе како то можемо да урадимо, не да бисмо узимали више власти него што нам по Уставу припада", рекао је Вучић.

Говорећи о гласовима опозиције Вучић је рекао да су освојили око 900.000 гласова у ери социјалних мрежа и уз сву подршку медија Јунајтед групе и да за 12 година нису мрднули са мртве тачке.

"Дојадио сам Богу и народу у тих 12 година, подразумева се, али су наши резултати толико велики, а њихова неодговорност толико велика, да су људи, без обзира што им се не гледа неки Вучић, рекли: `еј, пусти боље за ово да гласамо, то нам ипак улива неку сигурност, него неки неспособни и неодговорни`", рекао је Вучић.

Он је рекао и да се не примећује да њега (из опозиције) називају Хитлером, монструмом, убицом, криминалцем, мајмуном, лудаком, да му псују мајку и да никада није постављено питање зашто то раде и зашто вређају 1,8 милиона људи.

"Да ли сте некада поставили то питање? Наравно да нисте никада. Зато што за вас постоји само једна страна. Не за вас лично. За многе од вас постоји само једна страна. Никога не вређам. Једино што мислим да су неспособни и мислим да су неодговорни. Без иједне ружне речи, без иједне увреде", рекао је Вучић.

О случају Бањска: Размишљам да покренемо истрагу о томе ко наоружава Албанце

Одговарајући на питање о извештајима о недавном крвопролићу у Бањској Вучић се запитао "како су сви они који наоружавају КБС и ко Албанце наоружава супротно Резолуцији 1244, ко крши повељу Уједињених нација, како су то прекршили и како се усуђују да крше Повељу УН и све то што треба да ураде, а да мисле да никад за то неће да одговарају?"

"И размишљам како да не доведем земљу у тешку позицију, а да опет међународно право мора да буде поштовано. Вас не интересује шта странци раде против Србије, шта Албанци раде против Србије, шта Курти ради против Србије. Вас интересује како да казните Србе који бране своја огњишта. Да, пошто су починили одређена кривична дела одговараће пред лицем правде. То је посао надлежних државних органа. И да нађу тачно која су то кривична дела и за то ће бити гоњени, али када погледам какво све оруђе и оружје... Они кажу ту је било зоља, пушака, једнократних ручних минобацача. Па ви доведосте `џавелине`, све противправно. Па све то доведосте минобацаче што се каче на возила на Косово, све противправно, ви не одговарате ништа. А ти Вучићу се прави луд да не знаш шта се дешава. Ја сам председник ове земље, мој посао је да браним и штитим ову земљу, да штитим наш народ на КиМ што ћу и наставити да радим", поручио је Вучић.

image