Србија и Балкан

ЕУ да спроведе истрагу о српским изборима: Више од 20 европских политичара писало Фон дер Лајеновој

Дан након расправе о српским изборима у Европском парламенту стиже вест да је на исту тему председници Европске комисије упућено писмо
ЕУ да спроведе истрагу о српским изборима: Више од 20 европских политичара писало Фон дер Лајеновојwww.globallookpress.com © Xinhua/Zhao Dingzhe

Више од 20 високих европских политичара који се баве спољном политиком позвали су председницу Европске комисије (ЕК) Урсулу фон дер Лајен да се истраже наводи о неправилностима на децембарским изборима у Србији, пише Политико.

"Позивамо ЕУ да спроведе независну истрагу о свим пријављеним изборним неправилностима и тврдњама о превари", наведено је у писму упућеном председници Европске комисији, али и председнику Европског савета Шарлу Мишелу и председници Европског парламента Роберти Метсоли.

Како се наводи у тексту, "нелиберални председник Србије" прогласио је победу на децембарским изборима, што је довело до тога да су десетине хиљада људи изашле на улице Београда тврдећи да су избори покрадени.

Потписници писма, њих 24, укључујући Михаела Рота, председника Одбора за спољне послове Бундестага и његовог француског колегу Жан-Луја Бурланжа позвали су Европску унију да независно истражи наводе о изборној крађи и да да препоруке како би се обезбедили слободни и поштени избори у Србији.

Потписници су углавном председници одбора за спољне послове у националним парламентима, укључујући Француску, Италију, Данску и Луксембург – као и Украјине, Молдавије, Британије.

"У зависности од исхода истраге" кажу да би требало захтевати нове изборе у Србији.

"Наш заједнички циљ је да видимо Србију као члана ЕУ до краја ове деценије", додали су.

Блок тренутно има 27 чланица, али у децембру ЕУ је започела приступне преговоре са Украјином и Молдавијом. Друге земље, као што су Србија, Грузија и неке друге земље Западног Балкана су у различитим фазама процеса придруживања, закључује Политико.

image