Србија и Балкан

Сарајево, ратни злочинци и Селма Бајрами: Вучић и Дачић да се изјасне о Вулину

Mинистар спољних послова је истакао да се у БиХ поносе демократијом и слободом говора
Сарајево, ратни злочинци и Селма Бајрами: Вучић и Дачић да се изјасне о Вулину© Antonio Ahel/ATAImages

Mинистар спољних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић се огласио поводом забране уласка у Србију певачици Селми Бајрами, која је на једном наступу показала симбол двоглавог орла и позвао Александра Вучића и Ивицу Дачића да се огласе.

"То што раде у Србији је црна рупа. Да ли је Вулин тај који може да донесе ове одлуке за било кога који изрази било какав став? Феђу Штукана су задржали јер је рекао свој став. Санксионисање тих људи показује да власти у Србији имају ту тамну страну. Позивам Вучића и Дачића да се изјасне или је чињеница да не могу контролисати сигурносне системе", рекао је Конаковић на конференцији за медије.

Он је истакао да се у БиХ "поносе својом демократијом" и да "неће узвраћати истом мером", те да је у "БиХ слобода говора загарантована, као и исказивање мишљења".

Конаковић је навео да је "Александар Вулин онај који је студенткињама које су величале ратне злочинце понудио стипендију у Београду" мислећи на две студенткиње из Републике Српске које су доживеле бруталан линч "демократских" сарајевских медија и колега с факултета због објава о ратним командатима ВРС и протераним сарајевским Србима.

Подсећамо, девојке су изложене медијској харанги и линчу Сарајева, док су студенти Факултета за криминалистику из тог града тражили да буду избачене са студија, након чега су на позив тадашњег директора Безбедносно-информативне агенције (БИА) Србије Александра Вулина, Слађана и Валентина студирање наставиле на Академији за националну безбедност у Београду.

 Доскорашњи директор БИА Александар Вулин изјавио је да је босанској певачици забрањен улазак у Србију по његовом наређењу јер је Бајрами пред камерама "поносно показивала симболе Велике Албаније".

Не можете показивати симболе 'Велике Албаније' и узимати новац у Србији. Коме је 'Велика Албанија' понос, Србија не треба да буде тезга. Као што сам рекао, док сам служио Србији као директор БИА издао сам један број наредби које се односе на све оне који газе достојанство Србије и нашег народа. Не знам које наредбе су остале на снази али најбоље да издајници и они који мисле да се може некажњено пљувати по Србији то сами провере, изјавио је Вулин за "Танјуг".

Подсетимо, босанска певачица Селма Бајрами је певала песму "Вале Косоваре" и у једном тренутку је показала двоглавог орла, а цео снимак је испливао на друштвеним  мрежама.

Морамо да подсетимо да је демократска БиХ, која баштини европске вредности и слободу говора, раније забранила улаз у земљу српском адвокату Горану Петронијевићу са образложењем да он представља претњу по безбедност, јавни поредак, ред и мир и јавно здравље у БиХ или по међународне односе БиХ.

Уз образложење да "представља опасност по безбедност, БиХ је била донела одлуку о забрани уласка на њену територију и универзитетском професору Милошу Ковићу а "претња по БиХ демократију" је био и бивши командант Жандармерије Србије Братислав Дикић.

Одлуку о укидању забране уласка у БиХ Петронијевићу и Ковићу донела је Обавјештајно-сигурносна агенција (ОСА), након годину дан од њеног увођења, док за Дикића нема информација да ли је забрана укинута или је и даље на снази.

image