Србија и Балкан

Скандалозно: Албанцима из тзв. "прешевске долине" омогућено да купују некретнине на КиМ

Влада тзв. Косова усвојила је нацрт закона о изменама и допунама такона о имовинским правима страних држављана који ће Албанцима из Прешева, Бујановца и Медвеђе, убудуће бити омогућено да купују некретнине на КиМ
Скандалозно: Албанцима из тзв. "прешевске долине" омогућено да купују некретнине на КиМwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Након што власт у Приштини учини све да са вековног огњишта протера Србе са територије Косова и Метохије, било једностраним одлукама о самопроглашењу, избегавању формирања ЗСО, регистарским таблицама или ескалацијом насиља, чини се да припрема терен за преузимање имовине.

Наиме, влада тзв. Косова усвојила је нацрт закона о изменама и допунама закона о имовинским правима страних држављана који ће Албанцима из Прешева, Бујановца и Медвеђе, убудуће бити омогућено да купују некретнине на КиМ.

Министарка привремених приштинских институција Албулена Хаџију потврдила је да ће допуном закона Албанцима из тзв. "прешевске долине" бити омогућено да купују имовину на "Косову", пише Коха.

"С обзиром на околности и недостатак билатералних односа између 'Косова' и Србије, грађанима албанске заједнице из долине, са важећим одредбама основног закона, онемогућено је да стекну право својине, па је могућност куповине имовине на 'Косову' била немогућа, због непостојања реципроцитета", рекла је она у образложењу законске промене.

Пре него што постане правоснажан, нацрт закона мора да усвоји скупштина.

image