Србија и Балкан

Бранко Павловић у "Релативизацији": Јерковићев позив је замка, са њим више нема сарадње

Први на листи "Ми - Глас из народа" и на београдским изборима био је Бранимир Несторовић, ми немамо о чему да разговарамо са Александром Јерковићем, каже Бранко Павловић
Бранко Павловић у "Релативизацији": Јерковићев позив је замка, са њим више нема сарадње© РТ Балкан

Ми немамо шта да разговарамо са Александром Јерковићем јер би то било као да разговарамо сами са собом, рекао је адвокат и један од оснивача групе грађана "Ми - Глас из народа" Бранко Павловић у емисији "Релативизација" коју води Љиљана Смајловић.

Он је тако одговорио на јавни позив на састанак носиоца листе "Ми", Александра Јерковића, где би разменили ставове по питању одлука које се тичу београдских избора, укључујући и потенцијалну постизборну сарадњу са другим политичким субјектима.

Павловић каже да је први на листи и на београдским изборима био Бранимир Несторовић, те да је начин на који је Јерковић јавно иступио имао за циљ да њега успостави "као неку другу страну".

Саговорник Љиљане Смајловић каже да је у току постизборно прекрајање одборничких групација, као и да доскорашњи градоначелник Београда Александар Шапић покушава да направи нови политички субјекат, зато што је јасно да "Ми - Глас из народа" неће сарађивати са Српском напредном странком.

Павловић сматра да је у питању одмеравање снага између Шапића и председника Србије Александра Вучића, као и да "не верује да ће Вучић хтети да пристане да на његову душу иде то да је куповином одборника, или стимулисањем одборника да промене страну, обезбедио већину у Београду".

Он истиче да, ако се то буде догодило, "Ми - Глас из народа" би непрекидним демонстрацијама на најмање три локације у Београду "самом Вучићу направио изузетно високу цену", додајући да нови београдски избори не би били велики трошак, зато што ће грађани у престоници ове године свакако излазити на општинске изборе .

Павловић каже да је онај ко тргује својим мандатом "трула јабука", али да је онај који нуди другима да прелете – тај који ремети политички систем.

Он подсећа да политичке партије у српском правном систему немају механизам за дисциплиновање својих посланика и одборника.

Павловић каже и да је Јерковићев позив "замка", као и да је он био присутан на конференцији за новинаре на којој је речено да се неће улазити у коалицију ни са једном ни са другом страном, односно ни са представницима власти ни са представницима опозиције.

Павловић додаје и да је одлука да Јерковић буде на листи за Београд донета колективно. Каже и да је његова лична одговорност посебно велика зато што је Јерковић управо њега контактирао, и то што га је он предложио за место носиоца листе.

"Рачунао сам да је он млађи од нас и да је доста вештији са тим (друштвеним) мрежама, и да има нешто бољу комуникацију са млађим људима. Видео сам ту амбициозност у политици, која не мора да буде сама по себи лоша", рекао је он.

Саговорник Љиљане Смајловић додаје да га је "доста завело то што је Јерковић имао контакт са покојним генералом Божидаром Делићем", рачунајући да то даје гаранцију чврстине карактера.

Он појашњава да би три тачке на којима би се организовали протести били Председништво, Скупштина Србије и Влада Србије, додајући да би то била "једна потпуно нова врста протеста", али да ће о томе причати ако до њих дође.

Павловић је категорички одбацио употребу насиља, додајући да неће бити обустава саобраћаја.

Гост "Релативизације" каже и да, уколико буду расписани нови београдски избори, Александар Јерковић више неће бити на листи "Ми - Глас из народа", осим ако не изађе у јавност и каже да је дошло до неспоразума.

"На њему је да се докаже, а не на нама да га јуримо", закључује он.

Павловић каже и да је са забринутошћу пратио протесте опозиције након децембарских избора, зато што никада "не знамо шта стране обавештајне службе могу да искористе како би ескалирале почетни ниво насиља".

"Када се атмосфера подигне до неког степена загревања, онда оно само од себе не прерасте у нешто више – то је ово што имамо сада. Али, никад не знаш да ли стране обавештајне службе само гњече Вучића да би га омекшале за неке њихове агенде, договоре и очекивања која имају према Вучићу, или стварно хоће да га руше. У том смислу то је ризична ситуација коју треба оштро осудити", наглашава он.

Он истиче да је одговорност чланова коалиције "Србија против насиља" то што су стајали са стране и нису учинили ништа да спрече насиље.

"То кад ти као препознатљива политичка личност стојиш и не реагујеш на такво понашање – то је подстрекавање нечињењем. Они од тога не могу да се оперу, а ми смо као 'Ми - Глас из народа' тада врло оштро реаговали и допринели смиривању ситуације", закључује Павловић.

image