Србија и Балкан

Вучић: Од 1. маја исплата 500.000 динара за прво дете

Председник Србије истакао је још једном да се држава бори са проблемом наталитета, те да је у те сврхе направљен план помоћи
Вучић: Од 1. маја исплата 500.000 динара за прво дете© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да се Србија суочава са великим проблемом наталитета, те да држава ради на томе.

Вучић, који је у обиласку манастира Светог Пантелејмона у Лепчинцу, рекао је да је ситуација са наталитетом веома лоша у Србији, али је и код других у региону ужасна.

"Ужасно је и код Хрвата и код Албанаца, они су још гори од нас, а ми смо врло лоши. Морамо да дигнемо стопу фетилитета на 1,75", поручио је он.

Како је напоменуо, то није питање само новца, већ свести и савести, да будемо свесни да све што радимо и градимо морамо да оставимо иза нас и да живот не умире са нама.

Вучић је рекао да очекује да ће исплата 500.000 динара државне помоћи за рођење првог детета почети од 1. маја.

"Биће нам потребан ребаланс буџета и то ће ићи од 1. маја. Видећемо да ова одлука ретроактивно важи од почетка године. Када одлука иде у корист народа онда можете да је донесете ретроактивно, иначе немате право, да не казнимо децу која су рођена 1. марта или 20. марта", рекао је Вучић.

На питање да ли ће одлука о помоћи утицати и на наталитет на КиМ, он је навео да људи са КиМ знају колико је важно да чувају своје огњиште, као и да они желе да имају више деце.

"Али ако им ми са тим новцем помажемо да могу да набаве опрему за бебе, одећу за бебе и све друго, нама је то веома важно и добро је да смо ту", истакао је Вучић.

Он је навео да је на КиМ био позитиван природни прираштај међу Србима, али би било добро да је тако у свим другим срединама.

Вучић је најавио да ће у наредним годинама више обилазити манастире у Србији и видети како може да им помогне.

"Рекао сам себи да ћу да покушам у наредним годинама бар 80 одсто светиња наших у Србији да обиђем и свуда бар понешто да помогнем", рекао је Вучић током обиласка манастира.

Подсетио је да је раније обећао да ће обезбедити помоћ за манастир Прохор Пчињски, који је једна од наших највећих светиња.

"Ми ћемо покушати да направимо у оквиру онога о чему смо причали - интегралном развоју, да развијемо верски туризам. Када одете у наше прелепе манастире, и Раваницу, Студеницу, Жичу, Сопоћане и друге више пута, онда људи траже и нова места, пре свега православне светиње којих је највише. Али имате и исламских и многих других, на пример јеврејских. У оквиру тог програма, желећемо да понудимо људима да обиђу што је могуће више места, али да створимо неке садржаје. И да гледамо да помогнемо свако од тих места", навео је Вучић.

Он је најавио да ће сутра боравити у Скопљу на Светосавској академији, те да су га организатори питали да ли смеју у програм да ставе песму "Весели се српски роде".

"Није то због Скопља, него због свих оних који мисле да увек имају право да Србима држе придике, да Срби немају право ни да живе, ни да певају, нити било шта, али они имају право да нама соле памет и шта ћемо да славимо и како ћемо да певамо и при томе да увек будемо криви", каже Вучић.

Додаје да смо на то научили још од 1945.и од те године се увек кријемо и скривамо од сопствене сенке, а нема никаквог разлога за то.

image