Србија и Балкан

За годину дана држава платила 11.000 ВТО поступака: Неплодност подједнако мучи жене и мушкарце

Поступак са донираним репродуктивним ћелијама из банака Шпаније, Чешке или Данске за годину дана одобрен је за 866 жена, од којих је 390 већ урађено, а 75 резултирало рођењем детета
За годину дана држава платила 11.000 ВТО поступака: Неплодност подједнако мучи жене и мушкарцеwww.globallookpress.com © Crescent Womb/Keystone Press Agency

Број мушкараца и жена који се остваре као родитељи уз помоћ вантелесне оплодње повећава се из године у годину, а сваки шести пар у Србији има проблеме са неплодношћу. Само ове године, очекује се да ће у Србији бити обављено укупно 11.000 ВТО поступака.

У последњих 17 година чак 17.000 беба рођено је захваљујући помоћи државе која је почела да финансира програме биомедицински потпомогнуте оплодње ( БМПО). Највећи број малишана, 15.000 њих, дошао је на свет у последњих 10 година. 

Држава покрива трошкове вештачке оплодње, тако да право на неограничен број БМПО и неограничени број криоембриотрансфера има жена до навршених 45 године живота без деце, на два стимулисана поступака у случају да има двоје деце, а са донираним репродуктивним материјалом без обзира да ли живе у заједници са или без партнера; као и замрзавање јајних ћелија, сперматозоида и ембриона за све парове који лече малигне болести. 

Поступак вантелесне оплодње може да се обави у 15 приватних и седам државних здравствених установа, а др Биљана Арсић, гинеколог специјалиста за ВТО најстарије приватне установе за потпомогнуту оплодњу "Јеврем" за РТ Балкан каже да подједнак број  мушкараца и жена лечи од неплодности.

"Сваки шести пар у Србији има проблем са зачећем деце, а код око 20 одсто пацијената који желе да се остваре као родитељи здравствени проблем је присутан код оба партнера. На то утичу начин живота, исхрана и животне навике, као што су гојазност, пушење, физичка неактивност, повећан стрес. Такође, одлагање материнства за каснију животну доб, повезано је са порастом инфертилитета", објашњава докторка.

Проблеми који утичу на стерилитет

Млађе жене, како појашњава, најчешће се јављају са проблемима везаним за одсуство овулације, са различитим врстама циста и миома или са затвореним јајоводима.

"Код жена старијих од 35 година често се среће и проблем смањене оваријалне резерве, тј. смањен број присутних јајних ћелија у јајницима. Жене старије од 40 година имају и проблем са квалитетом јајних ћелија и њихове смањене могућности да се добију висококвалитетни ембриони и да се оствари трудноћа и рођење здравог детета", наводи наша саговорница.

Када су мушкарци у питању, гинеколог Арсић појашњава да мушкарци различитих година веома често имају јако лош спермограм.

"Због тога веома младе жене, већ од 20 година, које раде ВТО јер партнери имају јако лош спермограм", додаје саговорница РТ Балкана.

Она парове до 35. година старости саветује да, уколико из приватних или професионалних разлога желе да одложе родитељство, да се јаве у центре који су специјализовани за лечење стерилитета да би замрзли своје репродуктивне ћелије.

"За пацијенткиње старије од 35 година дајемо савет да не одлажу рађање, већ да се посвете формирању породице. Такође бих саветовала да парови који покушавају да остваре трудноћу, не чекају дуго да потраже помоћ стручњака. Жене млађе од 35 година требало би то да учине уколико не остају трудне годину дана упркос редовним односима, а старије жене морају да се јаве лекару већ након шест месеци", наглашава др Биљана Арсић.

Свака пета процедура донираним материјалом заврши успешно

Иначе, подаци РФЗО-а показују да се за годину дана, колико траје пријављивање за вантелесну оплодњу о трошку државе са донираним репродуктивним ћелијама из банака Шпаније, Чешке или Данске, од децембра прошле године преко е-Управе пријавило око 2.000 жена. Поступак је одобрен за 866 жена, од којих је урађено  390, а потврђено чак 75 трудноћа.

Мелиса Селимовић из удружења "Шанса за родитељство" за РТ Балкан каже да им се јавља све више парова али и  жена које немају партнера али се распитују за донацију репродуктивног материјала.

"То је била табу тема, али сада сви знају и пријављују се. Међутим, због страха од реакције околине која не прихвата донацију, нико од парова не прича јавно да јајне ћелије или сперматозоиде добијају из увоза, прве најчешће из Украјине, а друге из Данске. То најчешће остаје тајна партнера, којима највећа брига постаје на кога ће беба да личи", открива она за наш портал.

image
VV inauguration
banner