Србија и Балкан

Усташки симболи испред православне цркве и на путоказима

Усташтво у Хрватској веома раширено, рекао је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта
Усташки симболи испред православне цркве и на путоказима© A.K./ATAImages

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да усташки графити у српском селу Кашић код Бенковца, представљају континуитет ширења мржње према преосталим Србима у Хрватској.

Линта је саопштио да су непознати шовинисти на зиду испред православне цркве Светог Илије у Кашићу исписали усташко слово "У", уз поруку и усташки поздрав: "Чеде нисте добродошли. За дом спремни."

Поред тога, навео је он, усташко слово "У" исписано је више пута на табли Ислам Грчки и Кашић, а имена оба села су прецртана.

"Јасно да је надлежни органи неће пронаћи починиоце овог шовинистичког чина као што то нису учинили у многим другим случајевима а камоли да буду најстроже кажњени", каже се у саопштењу.

Линта сматра да је у Хрватској усташтво веома раширено, посебно кроз масовну и готово легалну употребу поздрава "За дом спремни".

"Савет за суочавање са прошлошћу хрватске владе је 2018. године донео профашистичку препоруку да се усташки поздрав 'За дом спремни' може користити у одређеним ситуацијама од стране удружења ветерана ХОС-а, који негују традиције геноцидне НДХ", навео је Линта.

"Такође, високи прекршајни суд у Загребу је јуна 2020. донео скандалозну, али очекивану одлуку да употреба 'За дом спремни' у песми једног од главних промотера усташтва, певача Марка Перковића Томпсона, није чак ни прекршај против јавног реда и мира, а камоли злочин из мржње", закључио је Линта.

image