Србија и Балкан

У јануару горело 755 објеката: Необeзбеђене грејалице најчешћи узрок пожара

Начелник у одељењу Управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а Србије Милорад Спасојевић је изјавио да је укупaн број пожара већи за 10 одсто у односу на претходни период
У јануару горело 755 објеката:  Необeзбеђене грејалице најчешћи узрок пожара© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Од почетка године ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а интервенисале су на више од 1.300 пожара, од којих је 755 било на грађевинским објектима. Том приликом 105 лица је евакуисано и спасено. 

Начелник у одељењу Управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а Србије Милорад Спасојевић је за РТС рекао да се од октобра сваке године повећава број интервенција и подсетио да је последњих неколико дана било неколико великих пожара, и на стамбеним и на пословним објектима где је боравио већи број људи.

"Укупaн број пожара је већи за 10 одсто у односу на претходни период. Да би се пожари у овом периоду године предупредили потребно је да се припремимо за грејну сезону, склонимо грејна тела и каблове са запаљивих површина и не остављамо укључене уређаје који нам нису неопходни", рекао је Спасојевић.

Он је рекао да приликом интервенција протеклих дана, на срећу нико није страдао, а већи број људи је евакуисан.

"Прва реакција је кључна, из 'Чиготе' је евакуисано 114 особа, а у сомборској бањи више 70. Сви они су евакуисани од стране запослених, и ми смо по доласку могли да се фокусирамо само на гашење објеката", истакао је Спасојевић.

Када је реч о узроцима пожара начелник у одељењу Управе за ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а каже да је у већини случајева одговоран човек.

"Ми од октобра апелујемо на суграђане да се припреме за грејну сезону, да се грејна тела поставе на негориве површине, да се каблови склоне са тепиха и са намештаја, и да искључујемо све што нам није неопходно када излазимо из стана", рекао је Спасојевић.

Материјална штета у пожарима који су последњих дана избили је велика, али је најбитније да није било жртава. Пуно речи је било и о загађењу.

"Сваки пожар доноси загађење ваздуха, велике концентрације дима и токсичних честица", рекао је начелник у одељењу Управе за ватрогасно - спасилачке јединице МУП-а Србије Милорад Спасојевић.

image
VV inauguration
banner