Србија и Балкан

Тужилаштво БиХ покренуло истрагу против Комисије за концесије због хидроелектрана

Ради се о заједничком пројекту Републике Српске и Србије вредном око 520 милиона евра, у оквиру којег је већински власник Србија
Тужилаштво БиХ покренуло истрагу против Комисије за концесије због хидроелектрана© Tanja Grabrovic/ATAImages

Тужилаштво Босне и Херцеговине покренуло је истрагу против државне Комисије за концесије са седиштем у Бањалуци због неизвршавања одлука Уставног суда БиХ.

Предмет се односи на изградњу три хидроелектране на Дрини у Републици Српској, потврђено је за "Радио Слободна Европа".

Ради се о заједничком пројекту Републике Српске и Србије вредном око 520 милиона евра, у оквиру којег је већински власник Србија.

Уставни суд БиХ утврдио је да "постоји спор у вези с одлукама о концесијама у погледу концесионог добра и надлежности за њихово доношење које је донео ентитет Република Српска (РС)", након чега је наложио Комисији за концесије да у року од три месеца реши спор.

"Предмет је у раду, врше се провере, те је Тужилаштво БиХ од Комисије за концесије, као и Суда БиХ, прије неколико дана, затражило одређену документацију", речено је из Тужилаштва БиХ.

Власти РС овај пројекат спроводе у складу са одредбама Закона о унутрашњој пловидби РС којим су све реке у том ентитету, укључујући Дрину, проглашене као "унутрашње воде РС".

Међутим, Уставни суд БиХ је одлуком број У-9-19 у фебруару 2020. године то законско решење прогласио неуставним, тврдећи да реке представљају имовину којом може располагати искључиво држава.

image