Србија и Балкан

Одлаже се укидање динара на КиМ?

Међународна заједница је затражила од владе тзв. Косова да спровођење одлуке одложи, пошто је званични Београд саопштио да та одлука утиче на Србе са подручја КиМ, јер прихватају сву помоћ у динарима
Одлаже се укидање динара на КиМ?Getty © Chris McGrath / Staff

Централна банка у Приштини признала је да се разматра могућност одлагања одлуке да се на КиМ користи само евро.

Барем је тако саопштио председник УО централне банке Башким Нурбоја, који је нагласио да неће бити суспензије предметне уредбе, пише "Албанијан пост".

Међународна заједница је затражила од владе тзв. Косова да спровођење одлуке одложи, пошто је званични Београд саопштио да она утиче на Србе са подручја КиМ, јер прихватају сву помоћ у динарима.

"Суспензија не долази у обзир. О одлагању се расправља. Лајчак није имао састанак ни са ким из ЦБК-а. Као што знате, ЦБК је независна институција. Разговарамо о томе, још нема коначне одлуке, данас ћемо изаћи са одлуком која ступа на снагу од сутра", рекао је Нурбоја за Радио Слободна Европа.

Председница тзв. Косова Вјоса Османи рекла је да се, на састанку са емисаром Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, није разговарало о уредби централне банке у Приштини, према којој би требали да сва плаћања на КиМ од 1. фебруара буду само у еврима. 

Она је данас новинарима рекла да очекује да ће за два дана бити постигнут договор о имплементацији ове уредбе.

"Ја сам за пуну примену и не само на папиру, а сви знају да је за пуну имплементацију потребна подршка савезника. Дискусија је још увек у току и уверена сам да ће се наћи решење", рекла је Османи.

Она је додала да је штета што ова одлука до сада није спроведена.

image