Србија и Балкан

Посета руске делегације: Московски институт развија партнерство са балканским универзитетима

Делегацију МФТИ угостио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко
Посета руске делегације: Московски институт развија партнерство са балканским универзитетима© Руски дом у Београду

Директор Физичко-техничке школе за ваздухопловне технологије Московског физичко-техничког института (МФТИ) Сергеј Негодјајев, на челу званичне делегације МФТИ, узео је учешће у преговорима о сарадњи са руководством Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

На састанку са министром за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељком Будимиром разговарано је о правцима будуће сарадње са МФТИ и развоју научног екосистема Републике. У оквиру посете организовани су састанци са руководством и водећим професорима Универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, на којима је разговарано о могућностима реализације заједничких научних пројеката, укључујући пријем студената и дипломаца из РС на програме на свим нивоима МФТИ.

Приликом посете Србији одржани су преговори на Универзитету у Београду. Представници Физичко-техничке школе МФТИ (Герман Шчелик, Наталија Завјалова, Алексеј Трошин) прочитали су неколико научних извештаја за колеге са Машинског факултета и узели учешће на округлом столу са водећим професорима на тему "Образовне технологије МФТИ". Као резултат преговора на нивоу ректора Дмитрија Ливанова и ректора Владана Ђокића, потписан је споразум о сарадњи између МФТИ и Универзитета у Београду и анекси споразума, којим се дефинишу вектори сарадње Физичко-техничке школе за ваздухопловне технологије и специјализованих факултета новог партнера МФТИ.

На крају посете, делегацију МФТИ угостио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, који је том приликом указао на значај и благовременост закљученог споразума за развој партнерства између двеју земаља.

Посета руске делегације одржана је уз организациону подршку Руског дома и уз учешће његовог вишег саветника Георгија Енгелгардта.

image
VV inauguration
banner