Србија и Балкан

"Талас затирања свега српског": Полиција тзв. Косова стеже обруч око српских енклава

Полиција тзв. Косова је јутрос упала у просторије које користи Привремени орган за општине Пећ, Исток и Клина
"Талас затирања свега српског": Полиција тзв. Косова стеже обруч око српских енклава© FOTO TANJUG / STR

Већа група полицајаца тзв. Косова упала је јутрос око 10 сати у просторије које у селу Гораждевац, српској енклави јужно од Ибра, користи Привремени орган општине Пећ. Пола сата касније, косовска полиција, са дугим цевима, упала је и у селу Осојане у просторије које користи Привремени орган за општину Исток, а након тога полиција је упала и у просторије Привременог органа општине Клина које су смештене у месту Видање.

Са објекта у Гораждевцу скинута је застава Републике Србије, у објектима општине блокиране су телефонске мреже, позиви су били онемогућени. Полиција је разговарала с људима, узела папире и компјутере.

Из полицијског региона Пећ су рекли да они нису укључени у ове претресе, већ централна јединица из Приштине, пренео је "Коссев".

У селу Осојане прекинута је настава у основној школи, а деца Срба повратника враћена су кућама. Радио КиМ јавио је да су припадници КП ушли у пошту у селу Осојане као и у амбуланту коју користе мештани околних повратнички села.

Осојане је највећа повратничко село у Метохији и једина је повратничка средина у којој се у неком прихватљивом облику почео обнављати живот након сукоба на КиМ.

У просторијама Привременог органа општине Клина које су смештене у месту Видање, након упада, тзв. Косовска полиција привела је председника привременог органа и његове сараднике.

У сва три места приведено је седам људи, под сумњом да су учествовали у незаконитим радњама и против њих је покренут кривични предмет.

На мети полицајаца нашли су се и новинари Радио Гораждевца, када је полиција претресла аутомобил екипи овог медија која је кретала на задатак.

Министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља изјавио је да ће једина српска институција на КиМ бити њена амбасада у Приштини.

Председник Србије Александар Вучић на данашњој конференцији изјавио је да Курти све ради са једним циљем, а то је етничко чишћење спрског становништва са територије целог Косова и Метохије. 

Нагласио је да ће због забринутости за стање у јужној српској покрајини, Србија у понедељак поднети захтев за одржање посебне седнице Савета безбедности УН.

Он је рекао да ће у понедељак сви представници држава чланица ЕУ добити његово писмо, представници институција ЕУ и председници и премијери свих чланица држава СБ, укључујући и Русију и Кину.

Горждевац

Поводом нелегалне и насилне акције полиције, огласили су се и Српска листа и Канцеларија за КиМ, који су сагласни да међународна заједница својим гласним ћутањем постаје саучесник оваквих Куртијевих недела.

Они су позвали српски народ да остане миран и суздржан.

image