Србија и Балкан

Зашто је смењен други човек црногорске војске: Политичка или лична одговорност?

За несхватљиви пропуст, дисциплински тужилац уместо пуковника Александра Пантовића, као најстаријег по чину, оптужио поручника, командира Војне полиције
Зашто је смењен други човек црногорске војске: Политичка или лична одговорност?© Приватни албум

Савет за одбрану и безбедност Црне Горе јуче је на предлог министра одбране Драгана Краповића сменио пуковника Александра Пантовића са дужности начелника Штаба Генералштаба Војске Црне Горе.

Седницом Савета на којој је смењен Пантовић председавао је председник Црне Горе Јаков Милатовић, а присуствовали су чланови тог тела, председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић и премијер Милојко Спајић, а по позиву министар одбране Драган Kраповић, начелник Генералштаба ВЦГ бригадни генерал Зоран Лазаревић и саветник председника Црне Горе Дејан Вукшић.

У саопштењу које је објављено после седнице Савета нема ни речи о разлозима за смену начелника Штаба Генералштаба Војске Црне Горе и говори се углавном о другим кадровским питањима, сменама и постављењима као и текућим активностима војске, посебно о вежбама и обукама у иностранству.

У црногорској јавности, у првим реакцијама на смену пуковника Пантовића за сада нема помињања политичких конотација, а као разлог за смену углавном се помиње чињеница да је Пантовић био најстарији официр у војној колони која је 23. новембра прошле године наишла на саобраћајну несрећу у месту Радановићи на путу Котор – Будва у којој је погинуо 13-годишњи дечак а још једна особа тешко повређена, а да се нико из колоне није зауставио нити пружио помоћ повређеним учесницима удеса. Колона је, како су касније пренели медији у Црној Гори, после краћег заустављања обишла тешко повређеног човека који је још лежао на коловозу и продужила ка Будви.

Случајем се убрзо позабавио дисциплински тужилац Министарства одбране Црне Горе који за пропуст није окривио Пантовића као најстаријег по чину и функцији у војној колони. На удару се уместо пуковника нашао поручник из чете војне полиције који је био командир ескорта који је претходно имао задатак пратње и обезбеђења високог официра НАТО, односно немачке војске, који је био у посети Црној Гори а коме је Пантовић био домаћин. У међувремену је дисциплински тужилац МО покренуо поступак против поручника док Пантовић до сада није тим поводом одговарао.

Како се касније испоставило, војна колона била је тог дана послата у Боку Которску у околину Тивта где су војни полицајци имали задатак да пруже обезбеђење високом официру НАТО који је био у званичној посети Црној Гори а у колони је било и санитетско возило Војно-медицинског центра из Подгорице са лекаром и посадом које је било у медицинском осигурању посете.

По завршеном задатку, пошто је високи немачки официр одлетео из Црне Горе хеликоптером Ваздухопловства ВЦГ, ескорт у коме је уз неколико џипова било и једно амбулантно возило кренуо је из правца аеродрома у Тивту према Будви, односно Подгорици.

У Радановићима колона у којој су поред војних полицајаца била и два пуковника и два потпуковника ВЦГ наишла је на удес, на путу су могли да виде тешко повређено лице које је у ишчекивању да стигне екипа Хитне помоћи из Котора још лежало на путу. Сведоци су касније испричали да се колона само накратуко зауставила и да су затим, припадници војске продужили даље, а да нису ни изашли из својих возила. Оно што је тада посебно наљутило и изненадило црногорску јавност била је чињеница да су пролазећи пут Будве, заобишли унесрећеног који је још лежао на путу.

Жена чија је кућа у близини, касније је новинарима испричала да је дечак, нажалост, преминуо на лицу места, али да је тешко повређени мотоциклиста давао знаке живота, када је, док су људи са лица места у паници звали хитну помоћ, наишла колона од три војна џипа и санитетског возила. Жена је додала да су људи остали у чуду, тешко револтирани када су видели и схватили да је колона прошла и да нико од њих није ни покушао да помогне унесрећенима. Други сведок је испричао да је један од грађана бацио камен према војном санитету када је схватио да ће отићи и да неће пружити помоћ повређеном.

"Ово је невереоватна потврда дна којег смо као друштво дотакли", рекла је тада та жена. 

Из Министарства одбране новинарима "Вијести" касније је одговорено да су се у војном ескорту "придржавали строгих прописа о поступању учесника војне колоне приликом пратње штићених личности, али да су одмах позвали полицију која их је обавијестила да надлежне екипе стижу на мјесто незгоде".

Иначе, члановима Kривичног закона Црне Горе прописане су казне и за неуказивање помоћи повређеној особи, за оне који изазову несрећу. Црногорски медији пренели су и тумачење да иако "војна возила нису директно повредила учеснике саобраћајне несреће у Радановићима, војници и официри подлежу тој обавези и могу одговарати пред цивилним судовима на иницијативу цивилних тужилаштава". Лекар из санитетског возила које је било у колони могао би бити, према овом тумачењу, одговоран због непружања лекарске помоћи.

image