Србија и Балкан

Милановић запретио: Пленковић има дан-два да одустане од предложеног тужиоца

За избор Турудића постоје озбиљне безбедносне препреке, а ако он ипак буде изабран видећете шта ће се догодити, поручио је хрватски председник Зоран Милановић
Милановић запретио: Пленковић има дан-два да одустане од предложеног тужиоца© TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/ bg

Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је данас да судија Иван Турудић, кога је влада предложила за главног државног тужиоца, не сме бити изабран, да премијеру Андреју Пленковићу даје дан-два оног што се, како је казао, зове "бенефит сумње" да одустане од тог предлога.

За избор Турудића постоје озбиљне безбедносне препреке, а ако он ипак буде изабран "видећете шта ће се догодити", поручио је Милановић.

Милановић је новинарима у Дубровнику рекао да зна неке ствари, а неке су, казао је, записане.

Подсетивши да је био и премијер, Милановић је рекао да у случају "тог типа (Турудића) постоје озбиљне безбедносне препреке", али да дозвољава да Пленковић то не зна.

"Без обзира на то што је ХДЗ-овац, чак бих и преко тога прешао. За сада дајем Пленковићу оно што се зове бенефит сумње, полазим од тога да можда не зна. Причекаћу још који дан у нади да је ово све забуна. Турудић то не сме бити. Ако буде, сви ћемо видети шта ће се догодити", навео је Милановић.

Додао је да пуно зна, да је председник државе и да ће ићи "корак по корак".

"Причекаћу још дан-два", поновио је Милановић.

Додао је да су за Хитлера говорили да бар знају на чему смо, тако се, каже, говори и за Турудића.

"Ово је нешто што може зауставити само Пленковић. Полазим од тога да му неке ствари нису, како он воли да каже, принете пажњи", навео је Милановић, пренели су хрватски медији.

Додао је да је Турудић одавно требало и да не буде судија.

"Имам дубока сазнања. Знам оно што је записано, што постоји. Иначе бих ствари говорио на основу сећања које је прецизно, али ја имам једно и друго. Тај човек не може бити судија. И те приче, овај и онај ми је пријатељ, то је маскировка. Ради се о најозбиљнијој ситуацији ове врсте од 1995. године", рекао је Милановић.

image