Србија и Балкан

О'Брајен оштро критиковао Изетбеговића, Човића и Додика

Између осталог, амерички званичник критиковао је лидере СДА да су експлоатисали "БХ Телеком" за остваривање личне добити, лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића да блокира Јужну интерконекцију, а Милорада Додика да додељује уговоре компанијама под контролом његове породице
О'Брајен оштро критиковао Изетбеговића, Човића и Додика© © Rod Lamkey - CNP

Помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Џејмс О'Брајен оштро је критиковао поједине политичке лидере у БиХ и истакао да уместо да новцем финансирају квалитетније јавне услуге, он нестаје у приватним џеповима или се користи за одржавање велике мреже политичке подршке.

"Јавни сектор обезбеђује 44 одсто свих формалних радних места у БиХ, што представља једну од највећих бројки у Европи. Упослени у јавном сектору или они који се ослањају на њега очекујући уговоре са владиним телима постају дужници политичких лидера и политичких странака. Исход тога је да грађани БиХ јесу у ситуацији у којој су, њихова политичка и економска слобода су ограничене јер одлуке доносе политички лидери који нису заинтересовани за промене неопходне да би се људима за које тврде да их представљају помогло или да би БиХ напредовала у процесу евроатлантских интеграција", казао је О'Брајен.

Као пример навео је да је супруга председника СДА Бакира Изетбеговића недавно смењена са позиције директорке Универзитетског клиничког центра у Сарајеву, једне од највећих болница у земљи.

"Током њеног мандата, доктори су били изложени притиску да подрже СДА или су уклањани са руководећих позиција на којима су били. Агенда је била фокусирана на политику, не на бригу о пацијентима. СДА је такође учествовала у озлоглашеном случају са респираторима, а када су били на власти, лидери СДА су експлоатисали 'БХ Телеком' за остваривање личне добити и за јачање сопствених мрежа подршке", рекао је амерички званичник.

Он је рекао да у енергетском сектору видимо да лидер ХДЗ БиХ Драган Човић блокира Јужну интерконекцију, гасовод природног гаса према Хрватској.

"Он би да замени оператера система преноса – етаблирану компанију у власништву Федерације која има техничку експертизу, ресурсе и пројектну документацију за извођење пројекта – тренутно непостојећом компанијом која би била под његовом контролом и за његову политичку и финансијску корист. То је цинизам и против је јавног интереса", рекао је О'Брајен.

Навео је да је Град Мостар и даље подељен и заглављен у подељеној прошлости.

"Лидер који је истински посвећен европској перспективи БиХ предузимао би кораке да зацели ране из прошлости и промовише помирење. Драган Човић се тако не понаша, а млади људи напуштају Херцеговину тражећи боље шансе на другом месту", рекао је.

Критикујући председника Републике Српске, О'Брајен је рекао да он и његов СНСД већ годинама усмеравају уговоре према члановима његове породице и пријатељима.

"Бројне су оптужбе о недоличном понашању у разним гранама индустрије у РС, од неконкурентних уговора који су на сумњив начин додељени компанијама под контролом његове породице до санкционисаног медија господина Додика, АТВ. Након што је ступио на позицију, господин Додик је сам себи доделио средства у износу од 56,5 милиона КМ (28,7 милиона долара) за кабинет председника РС, што је повећање од више од 400 посто у односу на претходну годину. У исто време, господин Додик тражи додатна средства изван институција власти БиХ", рекао је О'Брајен.

Он је додао да "након месеци очајничких покушаја да осигура средства из извора као што су Русија, Мађарска и НР Кина, господин Додик је извршио притисак на локалне банке да пруже новчану подршку издавањем домаћих обвезница". Навео је да је то еквивалент висококаматним зајмовима и да то није одрживо.

Казао је да гласачи у Републици Српској имају право да знају колико дугују, на шта ће се средства потрошити и како ће се враћати – укључујући и то да ли је нека од компанија или имовина коју Српка има употребљена као залог.

"Они који обезбеђују овај новац треба да знају да ми све пажљиво пратимо. Не треба да узимају здраво за готово да ће им новац бити враћен или да ће моћи узети залог", казао је, између осталог, О'Брајен, а пренела је сарајевска Н1.

image