Србија и Балкан

Брисел формално предложио укључивање обавеза из Охрида у преговарачки оквир

Предлог Комисије је прослеђен Савету ЕУ у петак 2. фебруара
Брисел формално предложио укључивање обавеза из Охрида у преговарачки оквирGetty © Sean Gallup / Staff

Европска комисија и Европска служба за спољну политику и безбедност предали су предлог којим обавезе из Охридског споразума постале саставни део процеса преговора о чланству Србије у ЕУ, потврђено је Танјугу.

Према речима једног портпарола Европске комисије, предлог Комисије је прослеђен Савету ЕУ у петак 2. фебруара.

Овим предлогом, обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и Анекс примене усаглашен прошлог марта у Охриду, формално би постали саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

Савет министара ЕУ је у децембру затражио од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела.

"Савет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савету, пре краја јануара 2024. године, измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије", наведено је у том захтеву.

Поглавље 35 у преговарачком оквиру о чланству Србије у ЕУ, које се назива "остала питања", у случају Србије обухвата и нормализацију односа с тзв. Косовом.

Како би пратили напредак у нормализацији, ово поглавље је међу првима отворено још 14. децембра 2015. године.

После предаје предлога, Савет ЕУ би требало да усвоји ове измене, чиме би и формално обавезе Београда из дијалога биле обухваћене процесом преговора о чланству Србије у ЕУ.

image