Србија и Балкан

Којић: Представници Алијансе бомбардовање не виде као злочин

Чињеница да нико није одговарао ни за једну жртву НАТО бомбардовања Републике Српске и Србије потврђује да Алијанса може да спроводи силу над малим земљама и бројчано малим народима, а да то представља као политичко питање, указао је некадашњи директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина
Којић: Представници Алијансе бомбардовање не виде као злочин© РЦИРЗ/Уступљене фотографије/РТ Балкан

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да је потпуно јасно да представници НАТО-а бомбардовање Републике Српске 1995. године и Србије 1999. године виде као политичко и питање стварања новог поретка на територији бивше Југославије у том периоду, а не као злочин.

"Неспорно је да они од сваке жртве желе да направе политичко питање", рекао је Којић коментаришући изјаву заменика генералног секретара Северноатлантски алијансе Мирчеa Џоане да су најаве појединачних тужби из Србије и Српске против НАТО-а за штету проузроковану бомбардовањем осиромашеним уранијумом "покушај да се из политичких разлога врате нека сећања из прошлости".

Којић је истакао да је приоритетно питање тих тужби да жртве, које су од посљедица бомбардовања осиромашеним уранијумом оболеле од малигних болести и породице страдалих у бомбардовању, добију не материјалну одштету, него сатисфакцију за то што до сада нико није одговарао за та злодела.

"Чињеница да нико није одговарао ни за једну жртву НАТО бомбардовања Републике Српске и Србије потврђује да НАТО може да спроводи силу над малим земљама и бројчано малим народима, а да то представља као политичко питање", оценио је Којић.

Истичући да је реч о болном питању за породице жртава и целокупни српски народ, Којић је констатовао да је време да се добије било каква сатисфакција кад већ није могуће кажњавање пред кривичним судовима одговорних за бомбардовање, убијање, уништавање инфраструктуре, фабрика и домова.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић је недавно разговарао са адвокатима Срђаном Алексићем и Анђелом Фјоре Тартаљом о надокнади штете за угрожавање живота и здравља становника Српске због НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Тартаља је пред италијанским судовима добио више од 300 пресуда против Министарства одбране Италије, а у корист италијанских војника оболелих или преминулих од рака након што су у мисијама на Косову и Метохији, БиХ, Ираку, Сирији и Авганистану били непосредно изложени осиромашеном уранијуму.

Он помаже правном тиму Алексић, који је поднео 2022. године Вишем суду у Београду пет тужби у којима се захтева надокнада штете од НАТО-а којег су тужили грађани оболели од канцера након што су непосредно били изложени дејству осиромашеног уранијума.

image