Србија и Балкан

На Републику Српску НАТО бацио 10.000 тона бомби с осиромашеним уранијумом

На Републику Српску тада је бачено око 10.000 тона разорног експлозива са осиромашеним уранијумом чије су честице расуте по целој БиХ и шире и немају способност да селектују жртву по националности, изјавио је Жупљанин
На Републику Српску НАТО бацио 10.000 тона бомби с осиромашеним уранијумомwww.globallookpress.com © w80

Председник Организације старешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин сматра да је НАТО бомбардовањем Републике Српске 1995. године имао геноцидну намеру да систематски, у вишедеценијској будућности уништава народе који живе у БиХ, пре свега српски.

"На Републику Српску тада је бачено око 10.000 тона разорног експлозива са осиромашеним уранијумом чије су честице расуте по целој БиХ и шире и немају способност да селектују жртву по националности", изјавио је Срни Жупљанин.

Он је истакао да ће дејство осиромашеног уранијума осећати сви у БиХ, не само српски народ, који је директно бомбардован, наводећи да ће се последице бомбардовања још дуго осећати, јер нико не зна колико ће још људских живота бити изгубљено због тог монструозног злочина који је починио НАТО.

"Срби су показали да наоружани патриотизмом, љубављу, вољом и жељом за слободом могу победити сваког непријатеља. Тако је било у прошлости и тако ће бити у будућности", рекао је Жупљанин.

Он је поручио да ће српски народ трајно памтити овај злочин, преносећи младим генерацијама сећање на светску бруку и срамоту коју је НАТО приредио читавом слободарском свету, пре свега, српском слободарском народу.

"Одговорност садашњих генерација је да истину о свим злочинима који су почињени над српским народом преносе на младе како се жртве никада не би заборавиле. То мора постати завет сваког припадника српског народа сада и у будућности", истакао је Жупљанин.

Од 30. августа до 14. септембра 1995. године НАТО снаге су бомбардовале Републику Српску без одобрења Савета безбедности УН, чиме су на најбестијалнији начин погазиле и оно мало међународног права, које је у то време егзистирало.

Дан сећања на жртве НАТО бомбардовања

У Републици Српској се 9. септембра обележава Дан сећања на жртве НАТО бомбардовања које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савета безбедности УН.

Током НАТО операције "Намерна сила" убијено је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица.

У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа "томахавк", док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било је гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске.

image