Србија и Балкан

Провокације се настављају: На згради Општине Зубин Поток постављена табла "Република Косово"

Провокације се настављају: На згради Општине Зубин Поток постављена табла "Република Косово"© FOTO TANJUG / Zubin Potok INFO

На згради општине Зубин Поток данас је уз асистенцију такозване Косовске полиције постављена табла "Република Косово".

Раније је на том месту била табла са ћириличним натписом, а она је поломљена у августу прошле године, када је градоначелник Измир Зећири тврдио да је ћирилична табла страдала од ветра и да ће "чим се стекну услови" бити поправљена.

Зећири је у изјави за "Кљан Косова" одбацио наводе да је неко намерно уклонио натпис који је био на ћириличном писму.

"Слова је оборио ветар, не стоји тврдња да их је полиција уклонила. Када се стекну услови, натпис ће бити поправљен", рекао тада Зећири.

С друге стране, председник Привременог органа општине Зубин Поток Срђан Вуловић изјавио је за "Косово онлајн" да је полиција поломила таблу на општинској згради која је била на ћириличном писму и истакао да је то још једна порука Србима да их приштинске власти не желе на Косову.

"У време викенда не протестујемо испред општине, ту смо петком до 15 сати и долазимо у понедељак ујутру. Током викенда косовска полиција је поломила таблу са натписом на ћириличном писму на улазу у зграду општине Зубин Поток. Табла је поломљена, ишчупана са зида, а налазила се пар метара изнад улаза", рекао нам је тада Вуловић.

Ово није био једини инцидент откако је Косовска полиција заузела општинску зграду у Зубином Потоку. "Косово онлајн" је 24. децембра ексклузивно објавио да је и канцеларија Унмика била обијена након уласка припадника Косовске полиције, а из канцеларије су били украдени канцеларијски намештај, фрижидер и други предмети.

Из Унмика су нам потврдили обијање његових канцеларија.

"Приступ Унмика канцеларијама које се налазе у општинским зградама у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу је ограничен од инцидената у мају 2023. Унмик је посетио своје канцеларије у неколико наврата како би повратио део своје имовине и проценио просторије са подршком Кфора и у координацији са косовским властима. Унмик је изразио забринутост косовским властима због неовлашћеног уласка у његове просторије и подсетио да су просторије и имовина Уједињених нација неповредиви и да приступ тим просторијама мора бити заштићен и гарантован у сваком тренутку", наводи се у писаном одговору Унмика.

image
VV inauguration
banner