Србија и Балкан

Мале богиње: У Србији нема регистрованих случајева

Директорка Института "Батут" је апеловала на родитеље да правовремено вакцинишу своју децу
Мале богиње: У Србији нема регистрованих случајеваwww.globallookpress.com © Christian Ohde, via www.imago-im

Поводом упозорења Светске здравствене организација да је у Европи велики пораст случајева заразе малим богињама и то готово 45 пута више случајева него 2022. године, директорка Института "Батут" проф. др Верица Јовановић је изјавила да у Србији нема регистрованих случајева морбила, али је апеловала на родитеље да вакцинишу своју децу правовремено.

"У Румунији је прошле године регистровано негде око 3.000 случајева, тако да је тај пораст броја са клиничком манифестацијом морбила на територији Румуније у ствари доказ да је обухват вакцинацијом против малих богиња у тој земљи пао", рекла је професорка Јовановић за РТС.

Истакла је да у Србији нема регистрованих случајева морбила и да нема разлога за забринутост, али има за одговорност.

"Још једном овом приликом апелујемо на родитеље да вакцинишу своју децу правовремено, јер док се региструју случајеви морбила у нашем региону и с обзиром на то да су путовања честа и миграције честе, долазимо у ситуацију да будемо у контакту са невакцинисаном децом и управо је та врста непостојања заштите често ризик за сву децу која нису правовремено вакцинисана", навела је Јовановићева.

Подсетила је да су у Србији последњи пут морбили регистровани у априлу прошле године и да је током целе 2023. године забележено 50 случајева у Србији, од чега у Смедереву 43.

Професорка Јовановић је истакла да су случајеви малих богиња у БиХ регистровани на подручју Кантона Сарајево и у Тузли и напоменула да је реч о заразној болести која се најбрже шири.

"Главна порука овог тренутка је – не одлагати вакцинацију, вакцинисати правовремено децу. И само да поновимо, дете са 12 месеци живота стиче право да прими прву дозу заштите ММР вакцине којом ће бити заштићено од малих богиња. Другу дозу примиће пре поласка у школу", рекла је Верица Јовановић.

Додала је да је за колективни имунитет потребно да буде вакцинисано 95 одсто деце, а да је тренутно у Србији против морбила вакцинисан 81 проценат деце, а да обухват буде већи уочи поласка у школу.

image