Србија и Балкан

Бурно на конференцији за штампу Вучића и Писторијуса: Реч Србије вреди више од неких потписа у ЕУ

Немачки министар одбране Београд посетио после Сарајева, а пре два дана боравио је и у Приштини где се састао за званичницима привремених приштинских институција
Бурно на конференцији за штампу Вучића и Писторијуса: Реч Србије вреди више од неких потписа у ЕУ© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Неуобичајено бурно било је на конференцији за штампу председника Србије Александра Вучића и немачког министра одбране Бориса Писторијуса после билатералног састанка у Београду. Двојица саговорника сагласила су се само око значаја економске сарадње Србије и Немачке и важности очувања стабилности у региону, док је све остало - од Републике Српске, преко Русије до Косова и Метохије - протекло у отвореном неслагању, чак и пред представницима медија.

О изостанку садржајније сагласности, уосталом, сведочи већ и оцена двојице званичника да су разговори били "изузетно отворени и сасвим искрени са обе стране", што је уобичајена дипломатска формулација којом се избегава јавно признање да је сагласност о покренутим питањима - изостала.

"Поред чињенице да имамо различито мишљење, посебно по питању Косова и Метохије, сагласни смо да су стабилност и мир од пресудног значаја и да никоме није у интересу било каква ескалација. Дао сам реч да Србија никога неће изненадити војним или било каквим другим потписима, а моја реч значи више од многих потписа које сам гледао у Европи и овде", рекао је Вучић.

"Што се тиче РС и БиХ поновио сам нешто што сви знате, а то је да поштујемо територијални интегритет БиХ, и никада га нисмо доводили у питање. Као што нисмо доводили у питање интегритет РС у оквиру БиХ", додао је председник Србије.

Србија слободна земља којој нико не може да наређује

Вучић је, на питање о "утицају Русије у Србији", поручио да се поноси чињеницом да представља слободну земљу којој нико не може да наређује.

"Што се тиче политичког утицаја, не могу да говорим о свим актерима, можда на неког имају, а на неког немају. На председника, председника Владе и председника Скупштине нико сем грађана Србије нема никакав утицај. Поносим се чињеницом да представљам земљу која је слободна и независна и нико не може да ми наређује, било ко из Вашингтона, Москве, Берлина или било којег другог места", поручио је председник Србије.

Он је нагласио да је Писторијусу, по питању Русије, "објаснио специфичну позицију Србије", и додао да се она руководи Повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244.

"Тачно је све што је рекао Борис Писторијус говорио о територијалном интегритету Украјине, али и ми на Западном Балкану, а поготово у Србији, најбоље знамо како је када неко удара на ваш територијални интегритет. Две године нисам видео председника Путина, осим веома кратко на самиту у Кини, нити шта кријемо нити било шта радимо противправно", рекао је Вучић.

Он је казао и да је Немачка један од главних протагониста независности Косова, а да Србија има потпуно другачији став.

"Али, добро разумемо да је дијалог једино решење за излаз из кризе. Наши органи проводе истрагу по питању догађаја од 24. септембра. Али, молимо и вас Немце да у оквиру Еулекса да се покрене истрага о покушајима убиства седморице Срба, од тога двоје деце, који су носили крст и бадњак. Или они који су покушали да убију Драгишу Гаљака. Волели бисмо да се стандарди изједначе", напоменуо је Вучић.

Председник Србије нагласио је да је у складу са повељама УН и прихваћеним договорима, укидање динара на КиМ потпуно незаконито.

"Финансирање школства и здравства је део Бриселског споразума, желим да то знате. Не постоји ниједан други папир који показује нешто друго. Једини циљ Куртија је етничко чишћење КиМ", рекао је Вучић.

Писторијус позвао Србију да уведе санкције Русији

Министар одбране Немачке Борис Писторијус казао је да је са Вучићем имао кратак, али "веома искрен и отворен разговор", и да су установили да је у заједничком интересу да на Западном Балкану влада стабилност".

"Јединствени смо у мишљењу да перспектива чланства у Европској унији може да трпи штету због потенцијалне ескалације. Морамо заједно да спречимо ескалацију, урадити све да се не подстичу тензије", додао је Писторијус.

Он је истакао да је императив "повратак дијалогу и деескалација".

Говорећи о укидању динара на Косову и Метохији, истакао је да се то питање "мора организовати тако да нико не трпи штету, а да никоме не сме бити у интересу да се ситуација заоштрава".

Он је, такође, позвао Србију да се придружи санкцијама против Русије и, усред Београда говорио о територијалном интегритету Украјине и БиХ, док је, у исто време, на територијални интегритет Србије потпуно заборавио.

"Русија је, упркос свим упозорењима  донела рат Украјини који се ничиме не може оправдати. Европска унија и НАТО подржавају Украјину, урадићемо све да подржимо њихову борбу. Санкције су у томе важно средство, којима би Србија као кандидат за чланство у ЕУ, требало да се прикључи", додао је Писторијус.

Вучић: По ком међународном акту "Косово" може да буде наоружавано?

Писторијус је, на питање на основу ког међународног документа Немачка наоружава Приштину, одговорио да Берлин наоружава и Србију.

"Ми не испоручујемо офанзивно оружје, већ само за одбрану. Из наше перспективе ми смо признали Косово, и наш циљ у региону су мир и стабилност, као и заједничко приближавање ЕУ. Важни су ту добросуседски услови, и то је основни предуслов за стабилност ", казао је Писторијус.

Вучић се запитао по ком то међународном акту Косово може да буде наоружавано, "јер тај акт не постоји".

"Постоје акти појединих држава које су признале Косово. И са друге стране што се тиче самог дијалога, ми смо у дијалог позвани зато што другачије видимо правну природу ситуације на КиМ. Ако смо ту само да верификујемо оно што Приштина одлучи, ми онда вама нисмо потребни. 11 година чекамо да се формира Заједница српских општина, и то није урађено. Чинили смо бројне уступке, а једну једину обавезу коју је Приштина прихватила није испунила", рекао је председник Србије.

На питање новинара о руском утицају у Србији и путу Београда у ЕУ, Писторијус каже да ту није реч о понудама већ о перспективама.

"Нагласио сам колики значај Немачка придаје ступању у ЕУ земаља Западног Балкана. Колики је руски утицај у Србији на то ће свако дати свој одговор. Србија мора да преузме одговорност за своју улогу у региону, и како ће комуницирати са свим потешкоћама. Нема пута у ЕУ преко конфликата у региону, и то свакоме мора бити у интересу", казао је Писторијус.

На питање новинара ФАЗ-а о мешању страних фактора у изборе и о предочавању доказа о томе, Вучић је казао да није мислио на Русију када је говорио о томе.

"Чим завршимо извештај, представићемо га. Да ли постоји руска пропаганда, па постоји. Постоји и нека друга. Само морате имати у виду да онолико колико сте ви осетљиви на мешање у ваше ствари, и ми смо осетљиви на то. Ми смо озбиљна земља и држава, и не састављамо извештаје на основу гласина. Ми ћемо прво партнере обавестити о томе, да добијемо праве одговоре, а не да представљамо ствари са друштвених мрежа. То није озбиљно", напоменуо је председник Србије.

Вучић је подсетио да је Приштина данас противправно зауставила транспорт са новцем.

"Ако је Приштина суверена држава, што нас онда позивате на дијалог. Ако на све имају право, зашто вам је потребна Србија? И на то нема одговора. Тешка је ситуација за наш народ и гледаћемо да решавамо те проблеме. Новац ћемо овако или онако да решавамо. Чућете о томе и у мом говору на седници Савету безбедности Уједињених нација, ако је у међувремену не затворе. Неке од квалификација које се дешавају на КиМ, и које ће имати правне консеквенце", додао је председник Србије.

Вучић је поновио да су избори одржани у Србији били веома фер и поштени, и да ће прихватити све препоруке ОДИХР-а.

"Позвали смо представнике ОДИХР-а да посматрају наше локалне изборе. То није наша обавеза, али смо урадили то зато што ништа не кријемо. Имамо јасан легитимитет за свакога ко жели да посматра стање у нашој земљи. Сматрам да је веома важно да се поштују правила и међународне норме. Али сматрам да мора да се смањи мешање у унутрашње послове Србије, пошто се ни ми не мешамо у туђа послa", додао је Вучић.

image