Србија и Балкан

Боцан-Харченко о ситуацији на Космету: Забрањују динар како би истерали српски народ

Не мешамо се у унутрашњу политику Србије. То стално понављамо. Помажемо се, и сада и увек спремни смо да пружимо руку, поручио је амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко
Боцан-Харченко о ситуацији на Космету: Забрањују динар како би истерали српски народ© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Тренутна ситуација на Косову и Метохији, аналитички посматрано, изазива велику забринутост јер показује комплексан и хибридни приступ Приштине да истисне Србе. Видимо да се примењују мере у свим правцима, а односе се на борбу против српског, духовног наслеђа, светиња и споменика, изјавио је амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко за Сверуску државну телевизијску и радиодифузну компанију (ВГТРК).

Амбасадор је истакао да сличну оцену и мишљење о ситуацији на Космету, која је врло лоша и алармантна, дели и председник Русије Владимир Путин.  

"Видимо да се брише сећање о Србима, па све до финансијских питања. Ситуација је крајње болна. Мере су предузете како би се истерао српски народ и населили Албанци. Забрана динара је једна од најгорих мера што се тиче финансијског система на северном делу Косова. То је и помоћ Београда, без које Срби доле не могу да живе. Ако говоримо о валути која има право да буде тамо, северни део Косова припада Србији, због тога српски динар има право да постоји", казао је Боцан-Харченко.

Према његовим речима, што се тиче евра, то је неко друго питање јер се он уводи ван икаквих правила, норми и решења.

"ЕУ је сама одлучила да уведе свуда евро и као да се нико други не пита. Што је најгоре, нико не обраћа пажњу, на пример грађани страних држава, јер они плаћају Косово из свог џепа. То је свакако мањи износ у поређењу са Украјином. Али, мислим да ће кад-тад грађане ЕУ заинтересовати зашто се све то дешава", оцењује руски амбасадор. 

Руководство Србије показује унутрашњу стабилност

Руски амбасадор се осврнуо и на недавне изборе у Србији, као и на протесте – рекавши да је јасно да су недавни догађаји били покушај обојене револуције.

Боцан-Харченко је додао да се Запад и даље намеће.

"Када говоримо о сарадњи Русије и Београда, онда говоримо о дугорочној, не о краткорочној сарадњи и дељењу истог мишљења. На крају, а и у току тих протеста, резултат је најпре снага Владе и српског руководства, пошто се на крају све добро завршило. Русија се не меша у унутрашњу политику Србије. То стално понављамо. Помажемо се, и сада и увек спремни смо да пружимо руку", поручио је Боцан-Харченко.

Руски амбасадор је додао да ће Запад захтевати од Београда да стане на њихову страну, као и да се види очигледан притисак са којим се суочава председник Александар Вучић, Влада Србије и Београд.

"Сви они се успешно супротстављају и за сада стоје сигурно на ногама, као и на позицији да не стану на страну антируских санкција. Србија је и сама била под санкцијама, што није био фер однос. Вучић разуме да су санкције које се уводе највише усмерене на обичан народ. Запад се куне да је то против руководства. Глупо је њима веровати, говоримо о оном што видимо и заједно идемо даље", закључио је руски амбасадор.

image