Србија и Балкан

Верификација потписа Срба до даљњег: Не назире се крај владавини Хетемија, Зећирија, Пеција и Атића

Нико не зна када ће верификација потписа бити завршена, нема назнака ни да ли ће доћи до референдума за који – "не постоји законски оквир", а у све може да се умеша и уставни суд
Верификација потписа Срба до даљњег: Не назире се крај владавини Хетемија, Зећирија, Пеција и Атићаwww.globallookpress.com © Chris McGrath / Staff

Портпарол Централне изборне комисије тзв. Косова Ваљмир Елези изјавио је да је у току провера потписа Срба из петиције за смену градоначелника четири општине на северу Косова и Метохије. Елези је у изјави медијима рекао да "не зна када ће процес верификације потписа из петиција бити окончан", односно да ће "процес потрајати зато што су подаци достављени у физичком обиму".

"По завршетку провере прикупљених потписа припремићемо извештај  за сваку општину и обавестити министарство, председнике скупштина општина, начелнике општина и иницијаторске групе", рекао је Ељези.

Потписи из петиције за смену градоначелника Лепосавића, Зубиног Потока, Звечана и Северне Митровице који су изабрани са по пар стотина гласова на априлским изборима прошле године, а које су прикупиле иницијаторске групе и који су затим достављени председницима општина, предати су Централној изборној комисији тзв. Косова 25. јануара ове године.

Провера потписа у ЦИК-у Косова, за коју се не зна када ће бити завршена, само је један од корака у веома компликованој процедури за смену градоначелника и расписивање нових локалних избора на Северу која је прописана упутством владе тзв. Косова.

Следећи корак у процесу за смену градоначелника, ако и када ЦИК обави верификацију сваког потписа појединачно, јесте референдум који мора бити организован у року од 45 дана, и на коме би за смену градоначелника, да би био валидан, "за" морало да гласа 50 одсто плус један глас грађана са правом гласа у одређеној општини. После тога резултат се шаље председници тзв. Косова која има рок од 30 до 45 дана да распише ванредне изборе.

Сам референдум већ у овом тренутку је под великим знаком питања, а председник СО Северна Митровица Неџат Угљанин, одмах пошто су прикупљени гласови за петицију, изјавио је како "законски оквир за референдум на Косову уопште не постоји".

По најави Угљанина, пошто нема оквира за референдум, "сигурно је да ће ЦИК скупштини републике Косово доставити на гласање закон о референдуму, онда закон иде на потпис председници Косова, па тек онда иде референдум као и расписивање избора у четири општине на Северу".

Још једна зачкољица у процесу смене градоначелника, ако се до референдума и дође, јесте и тврдња упућених да "број бирача у четири општине на северу КиМ према косовском регистру није реалан, односно, у том регистру је, по неким проценама, око 10.000 бирача више него у српском бирачком списку, па ће, да би се прескочио праг од 50 одсто плус један бирач "за" смену, бити потребно много више гласова него што би иначе требало.

Даље, постоји реална могућност да у било ком тренутку процеса, уставни суд тзв. Косова оцени да је административно упутство које је издала Куртијева влада – неуставно, а то би значило обустављање процеса.

По мишљењу политичког аналитичара Дорајета Имерија, оваквом динамиком, ове године неће бити ванредних избора на северу Космета, а универзитетски професор Мазљум Бараљију у изјави за медије проценио је да процес верификације потписа може да потраје и неколико месеци.

Иначе, градоначелници општина Зубин Поток, Северна Митровица, Звечан и Лепосавић, Измир Зећири, Ерден Атић, Иљир Пеци и Љуљзим Хетеми, нису у ранијим изјавама били склони идеји да поднесу оставке и тиме убрзају процес расписивања избора на којима би учествовали Срби. За сада се крај њиховој владавини у општинама у којима су Срби апсолутна већина не назире.

image