Свет

Бајден поново разговара са мртвима: После Митерана причао и са Хелмутом Колом

Амерички председник направио је нови гаф, помешавши бившу немачку канцеларку Ангелу Меркел са њеним покојним претходником, који је умро 2017. године
Бајден поново разговара са мртвима: После Митерана причао и са Хелмутом Колом© Alex Wong/Getty Images

Председник САД Џозеф Бајден поново је помешао имена европских политичара, рекавши да је 2021. године комуницирао са бившим немачким канцеларом Хелмутом Колом, који је преминуо 2017. године.

"А онда се Хелмут Кол окренуо према мени и рекао: 'Шта бисте рекли, господине председниче, када бисте узели лондонски 'Тајмс' и сазнали да је хиљаду људи провалило на врата британског парламента, убивши неколико полицајаца, како би спречили премијера да преузме дужност", казао је Бајден на догађају намењеном скупљању средстава за председнички кампању у Њујорку.

Како наводи агенција, Бајден је мислио на самит Г7 2021. године, а Меркелова, тадашња немачка канцеларка, говорила је о нападу на Капитол САД 6. јануара 2021, питајући Бајдена "каква би била његова реакција да је руља упала у Доњи дом да поремети изборе за премијера Велике Британије".

Претходно је Бајден, на предизборном догађају у Лас Вегасу, помешао француског председника Емануела Макрона с некадашњим лидером Француске Франсоа Митераном, који је умро 1996. године.

Бајден је направио (нови) лапсус док је препричавао догађаје са састанка Г7 одржаног 2020. године, непосредно након што је победио на изборима.

Амерички лидер је рекао да је на његову изјаву "Америка се вратила" реаговао "Митеран из Немачке", а потом се исправио – "из Француске".

image