Србија и Балкан

Шта знамо о компанији "Хендерсон" која се бави транспортом новца на КиМ

Компанија са седиштем у Лондону, на административном прелазу преузима новац према стриктно предвиђеним процедурама, са свим неопходним папирима и у специјализованим возилима га превози у трезор у Лепосавићу
Шта знамо о компанији "Хендерсон" која се бави транспортом новца на КиМ© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Британска компанија "Хендерсон" коју Београд ангажује за транспорт новца на Косову и Метохији, већ пуне 24 године послује на КиМ и како се наводи на њиховом званичном сајту "покренута је 2000. године као подршка мисији Уједињених нација на КиМ".

Компанија са седиштем у Лондону, која се бави заштитом имовине и која има споразум са Народном банком Србије, тај посао обавља тако што на административном прелазу преузима новац према стриктно предвиђеним процедурама и са свим неопходним папирима и у специјализованим возилима га превози у трезор у Лепосавићу.

На сајту компаније наводи се да "Хендерсон Риск Лимитед" пружа решења за пословне ризике за клијенте који послују у изазовним окружењима или се суочавају са значајним претњама које се појављују.

"Имамо репутацију за ефикасну, компетентну испоруку и на оперативном и на стратешком нивоу. Пружамо решења за физичку безбедност од 2000. године. Наши клијенти су различити, али укључују амбасаде, рударске компаније, банке и инфраструктурне пројекте", наводи се на сајту компаније.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изнео је током свог излагања на ванредној седници Савета безбедности УН изнео тврдње да Србија преноси џакове новца на КиМ и тако наводно подржава кривотворење и прање новца, и криминалне активонсти, што је негирао председник Србије Александар Вучић и истакао да транспорт новца званично врши британска компанија "Хендерсон".

"Сликовито ћу вам показати ситуацију на једном примеру и све ће вам бити јасно. Овде је речено да Срби доносе џакове преко административне линије, а неки би рекли преко граничне линије и да тако вршимо велики утицај на криминалце на северу и другим деловима КиМ", рекао је он у реплици Куртију и додао да то није тачно јер тај посао обавља британска лиценцирана компанија "Хендерсон" и да када се зна да су Британци признали независност тзв. Косова, а Србија их је ангажовала, сви могу да виде колико је све то транспарентно.

Како је рекао, када је реч о суспензији динара сви могу да знају да је Приштина зауставили возило којим управља компанија "Хендерсон" и да је то новац за плате и пензије и за кориснике социјалних давања.

Подсетимо, и Канцеларија за КиМ и Народна банка Србије су недавно објаснили да се транспорт динара на КиМ уз помоћ британске фирме "Хендерсон" обавља по стриктно прецизним процедурама које се примењују годинама.

image