Србија и Балкан

Апел предшколских установа са КиМ: Нове мере Приштине покушај укидања вртића за српску децу

Директори предшколских установа на КиМ упозоравају да ће одлука Централне банке Косова својом применом онемогућити рад њихових институција, а породицама запослених одузети кору хлеба коју зарађују кроз поштен, одговоран и частан посао
Апел предшколских установа са КиМ: Нове мере Приштине покушај укидања вртића за српску децуGetty © Lars Baron

Директори предшколских установа на Косову послали су апел целокупној јавности са циљем да укажу на опасност која се надвила над њима новим мерама Централнe банкe Косова (ЦБК), за које кажу да су покушај укидања вртића за српску децу.

"Налазимо се у предшколској установи 'Даница Јарамаз' у Косовској Митровици која своју делатност, а то је васпитање и образовање деце на простору КиМ, обавља већ 63 године. Заједно са представницима других предшколских установа обраћамо се, пре свега представницима међународне јавности како бисмо упутили апел за помоћ и указали на опасност која се надвила над нама", рекла је директорка те предшколске установе Светлана Алексић.

Она је додала да у области предшколског образовања данас на простору Косова своје прве дане, вештине у друштвеним односима, у колективима и своја прва знања стиче више хиљада деце свих националности.

"Радно је ангажовано више од 900 колегиница и колега и на тај начин обезбеђују својим породицама приходе за један нормалан и достојанствен живот. Без намере да се мешам у политику, на овој конференцији желимо да укажемо на опасност због намере власти у Приштини да се укидањем динара и платног промета укину образовне институције, па тиме и онемогуће основно људско право нашој деци, а то је право на образовање", нагласила је Алексић.

Она је рекла да ће одлука ЦБК својом применом онемогућити рад њихових институција, а породицама запослених одузети кору хлеба коју зарађују кроз поштен, одговоран и частан посао.

"Не желим да се враћам у прошлост, али подсетићу да је први удар на нашу организацију био 1. јуна 1999. године када смо протерани из својих просторија у јужном делу града. Можете мислити колико је успомена остало на свега пар стотина метара одавде. Данас, када смо успели да ни од чега направимо све ово и да на целој територији КиМ изградимо систем који служи најмлађима како би се развили у добре, одговорне и поштене људе, неко је донео одлуку да нам укине динар и платни промет", рекла је директорка.

Она је нагласила да, како би разумели размере ове срамне и страшне одлуке, запослени у предшколским установама желе да укажу да би њеном применом била онемогућена набавка хране за децу која бораве у њима, као и да би били ускраћени за набавку учила, дидактичког материјала, наставних средстава и неопходних материјала за рад.

Она је истакла да у случају изостанка материјалних средстава не би имали могућност реновирања и проширења капацитета.

"О личним дохоцима наших радника да и не говорим. То би било укидање предшколских установа на КиМ за српску заједницу. Наша деца би, уместо да бораве у вртићима, остала на улици. Иако је наша професија универзална и нема додира са политиком, наша обавеза је да делујемо на све да помогну и спрече настанак катастрофалних последица. Наша деца заслужују безбрижан живот са својим родитељима у својим домовима са правом на васпитање и образовање какво имају њихови вршњаци широм света, а пре свега наше Европе", навела је директорка.

Нагласила је да представници земаља ЕУ, Уједињених нација, Уницефа и сви остали морају најхитније реаговати.

"Позивамо и наше државно руководство да нам помогне и сачува наш народ на овим просторима од оних који би желели да нестанемо одавде. Ударац на образовање деце је нешто што је нечувено у 21. веку", закључила је Алексић.

image