Србија и Балкан

Мисија САД при ОЕБС-у: Позивамо Приштину да одмах одложи одлуку о динару

Из ОЕБС-а наводе да су дубоко забринути због недавних, некоординираних акција које је такозвана влада "Косова" предузела, укључујући "рације у институцијама које подржава Србија"
Мисија САД при ОЕБС-у: Позивамо Приштину да одмах одложи одлуку о динаруwww.globallookpress.com © Silas Stein/dpa

Сједињене Америчке Државе остају посвећене постизању одрживог мира на Западном Балкану, а нормализација односа "Косова" и Србије је суштински аспект регионалне стабилности и просперитета, саопштили су из Мисије САД при ОЕБС-у и позвали Приштину да одмах одложи одлуку о укидању динара.

Како је пренела вршилац дужности заменика шефа мисије Трејси Њуел сталном савету у Бечу, мисија позива Београд и Приштину да се "ангажују у доброј вери кроз Дијалог који води Европска унија, како би ојачали демократију, економску интеграцију у ЕУ и неговали мултиетничку сарадњу и поштовање".

"Једнострана одлука Косова да ограничи употребу српског динара не унапређује ове циљеве. Позивамо Косово да одмах одложи спровођење ове одлуке и да укључене стране потраже решење у оквиру Дијалога који води ЕУ. Такође смо дубоко забринути због недавних, некоординираних акција које је Влада Косова предузела, укључујући рације у институцијама које подржава Србија и гашење услуга на које се грађани Косова ослањају. Ове акције нису у складу са опредељењем владе Косова да конструктивно решава питања која утичу на српску мањинску заједницу на Косову кроз Дијалог који води ЕУ", истиче се у саопштењу.

Додаје се да је "пропуст Србије да позове на одговорност починиоце напада 24. септембра у близини манастира Бањска несавестан, и дубоко нарушава поверење потребно за нормализацију".

"Одмах након тих напада, позвали смо Србију да све одговорне позове на одговорност. Нажалост, данас то морамо учинити поново. Косово је 26. јануара предало Европској унији извештај од 48 страница у којем је изнео своје налазе о нападу на Бањску. Бивши лидер Српске листе Милан Радојичић, под санкцијама САД и ЕУ, јавно је признао одговорност за организовање и учешће у нападу на Бањску. Ипак, Радојичић и други одговорни за ужасне акције нису позвани на одговорност. Србија мора да сматра одговорним починиоце и организаторе напада 24. септембра и да ради са снагама НАТО-а на Косову како би осигурала да се још један овакав напад више не понови", додају из ОЕБС-а.

Из ОЕБС-а су рекли да је "напредак ка дугорочном миру од виталног значаја за дугорочну стабилност региона".

"Дозволите ми да поновим: Наш приоритет остаје нормализација односа између Косова и Србије. Обе земље су потписале Охридски споразум и анекс за његову имплементацију у фебруару и марту 2023. године, за које је ЕУ рекла да су правно обавезујуће. Они служе као путоказ за сваку страну за деескалацију тензија и хитно напредовање на европским путевима. Напредак ка дугорочном миру је од виталног значаја за народ Косова и Србије, као и за дугорочну стабилност региона. Захваљујемо се мисијама ОЕБС-а на Косову и у Србији на њиховом континуираном раду, под тешким условима, како би помогли да се ово оствари", закључује се у саопштењу.

image
VV inauguration
banner