Србија и Балкан

Ђурић упозорио да Курти жели да подели Србе на КиМ: Боримо се против лажних вести из Приштине

На примеру Куртијевог деловања видимо колико је снажан његов хибридни информациони рат који свакодневно води против Србије, и у коме настоји да подели Србе на КиМ, каже амбасадор Србије у САД Марко Ђурић
Ђурић упозорио да Курти жели да подели Србе на КиМ: Боримо се против лажних вести из Приштине© Antonio Ahel/ATAImages

Амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић изјавио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти развио "импозантан капацитет" за ширење дезинформација према међународној јавности, а да је Србија томе приступила на систематичан начин.

Он је истакао да је одговорност Србије да се томе супротстави адекватним чињеницама и развијањем капацитета за борбу против лажних вести.

"Боримо се сваки дан. Достављали смо аргументацију кључним адресама, бројним канцеларијама које се баве праћењем прилика на Западном Балкану, у нашем региону. У сталној смо вези са нашим институцијама, Канцеларијом за Косово и Метохију, нашим људима на терену, председништвом, владом, и били смо у стању да формулишемо аргументацију на начин и из угла који је пријемчив овдашњој публици", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, на примеру Куртијевог деловања видимо колико је снажан његов хибридни информациони рат који свакодневно води против Србије, и у коме настоји да подели Србе на КиМ, да прикаже вођство Срба као криминалну структуру и организацију, да подели јавност у самој Србији на теми Косова и Метохије.

На подсећање на изјаву коју је дао 2020. године да је Немачкој боље да Приштини пошаље књиге и да се не може тенком у Уједињене нације, Ђурић је казао да и даље мисли да би свима боље било да не милитаризују Косово које је и без додатног наоружања суочено са влашћу која нема добре намере у односу не само Србе, већ све невећинске заједнице.

"И даље не верујем у то да је слање ракета, тенкова, хеликоптера у руке екстремног режима, какав је режим Аљбина Куртија, било шта друго, осим охрабривање на чињење потеза који нису адекватни. Мислим да данас то разуме више људи него што је разумело пре три године", нагласио је Ђурић.

Он је додао, да је и док је био директор Канцеларије за КиМ, учествовао у 221 рунди преговора у Бриселу, али да одласком са те функције није престало његово бављење КиМ, будући да је то и у САД била "врло проминентна тема".

На питање колико му је било тешко да посматра оно што се сада дешава и када разговара са неким, с обзиром на предзнање које има, Ђурић је одговорио да је емотивно било теже јер је на даљину морао да гледа патњу свог народа и ужасе "које нам приређују тамо".

"А професионално, вероватно лакше, зато што у својих више од 150 посета Косову и Метохији и активним бављењем, вођењем нашег система тамо на неки начин, дуже од пола деценије, стекао сам један увид без преседана, који сам могао да користим овде тако да знам сваки детаљ о процесима, људима, и местима и да могу да дочарам ту ситуацију. Значи, чим се нешто догоди, могли смо промптно да реагујемо и то је у одређеним ситуацијама било врло корисно", напоменуо је амбасадор.

Он је додао да је то нарочито било корисно зато што је био у сталном контакту са људима на терену, Канцеларијом за Косово и Метохију и државним руководством у Београду, па је тако имао најсвежије информације.

image