Србија и Балкан

Верификација 10.000 потписа за смену градоначелника на чекању: Зашто Приштина одуговлачи

Чак и да потписи Срба на петицији данас буду верификовани, следећи корак је много тежи, следи расписивање референдума за који, све је више тврдњи на Космету, "нема законског оквира"
Верификација 10.000 потписа за смену градоначелника на чекању: Зашто Приштина одуговлачи© РТ Балкан

Централна изборна комисија тзв. Косова ни после 27 дана дана није успела да преброји и верификује 10.000 потписа које су Срби на северу Косова и Метохије прикупили за два дана у оквиру петиције за разрешење албанских градоначелника у општинама Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и Северна Митровица.

Потписи су предати ЦИК "Косова" још 25. јануара, било је најава да би процес провере потписа могао да буде завршен и за три дана, међутим, 27 дана касније још нема ни назнака када би провера потписа, личних карата потписника и броја потписа, могла да буде завршена. 

Измир Зећири, Ерден Атић, Иљир Пеци и Љуљзим Хетеми, који су на изборима одржаним крајем априла прошле године добили укупно 13 гласова Срба, и коју су фотеље заузели крајем маја, после упада специјалаца у зграде општина, сада су, сасвим је извесно, на добром путу да на позицијама саставе годину дана, а, зашто да не, и читаве две.

Са друге стране, отворено је питање да ли су Срби на северу КиМ већ сада дебело изиграни, насамарени, да ли су за џабе организовали петиције и у четири општине прикупили 10.000 потписа за смену четворице албанских градоначелника? Односно, да ли је читав процес смене градоначелника започет прикупљањем потписа, осмишљен само као куповина времена, без праве намере да се градоначелници смене и организују нови избори на којима би Срби  учествовали?

Наиме, верификација потписа која се одужила у недоглед, само је други у низу корака предвиђен административним упутством за смену четоворице градоначелника који је донела влада Аљбина Куртија.

Чак и да потписи данас буду верификовани, следи трећи, много тежи и неизвеснији корак, а то је расписивање референдума за смену градоначелника. После оцене Неџата Угљанина, председника СО Северна Митровица да за "расписивање референдума нема законског оквира", са Косова претходних недеља, све више експерата тврди да би прво требало да се изгласа закон о референдуму, а онда да се он и распише у четири општине.

Сада је на Косову и Метохији отворено питање да ли ЦИК и министарство, које је донело административно упутство, имају право да организују референдум. Са друге стране, још нема ни назнака да је влада тзв. Косова припремила текст закона о референдуму, а још мање када би закон могао да буде прослеђен скупштини.

Први заменик косовског премијера Бесник Бисљими недавно је изјавио да "када би институције расписале референдум, онда би се створио проблем због недостатка закона о референдуму".

Тек иза расписивања референдума, за који се не зна ни кад ни да ли ће бити расписан, следи нови проблем. По тврдњама упућених број бирача у четири општине на северу КиМ према косовском регистру није реалан, односно, у том регистру је, по неким проценама, око 10.000 бирача више него у српском бирачком списку, па ће, да би се прескочио праг од 50 одсто плус један бирач "за" смену градоначелника, бити потребно много више гласова него што би иначе требало.

Тек кад Срби са севера прескоче и тај степеник, уследило би расписивање локалних избора у четири општине. Од почетка процеса све је, међутим, више оних који су уверени да се са читавим послом одуговлачи како би албански градоначелници што дуже остали у фотељама као још један вид притиска на Србе на Северу.

По речима Срђана Граовца из Центра за друштвену стабилност, одуговлачење одговара косовском премијеру Аљбину Kуртију. Граовац је за "Косово онлајн" додао да ће Kурти "пролонгирати колико год може тај процес, као и организацију нових избора" јер, преко "албанских нелегалних и нелегитимних градоначелника спроводи додатни вид притиска на Србе".

"Нису вид притиска само полицајци са дугим цевима који се константно налазе на северу KиМ и хапшење Срба што су најјача средства која он користи против Срба и не само на северу. Оно на шта се он и те како ослања је институциони притисак на Србе преко тих градоначелника. Срби у тим околностима не могу да утичу на унутрашње токове и на функционисање своје заједнице. Зато Kурти у својој стратегији константног притиска на Србе неће попуштати и неће желети да се ти градоначелници смене и да се организују нови избори већ ће процес пролонгирати вероватно до наредне године када буду редовни локални избори, што је максимално колико може да одлаже ово питање", рекао је Граовац за "Kосово онлајн".

image