Србија и Балкан

Нови намет за Србе: Од краја априла на северу КиМ почиње наплата рачуна за утрошену струју

Председник СО Северна Митровица Неџат Угљанин изјавио је да ће паушално плаћање, 20 евра по домаћинству, трајати од јануара до априла до када мора бити завршен процес уградње бројила као и регистрација потрошача
Нови намет за Србе: Од краја априла на северу КиМ почиње наплата рачуна за утрошену струју© РТ Балкан

У четири општине на северу Космета предузимају се последњи кораци како би се започело са плаћањем рачуна за утрошену струју, најавио је за Радио Дукађини председник Скупштине општине Северна Митровица Неџат Угљанин.

По његовим речима, први корак је регистрација домаћинстава за наплату електричне енергије а до краја априла очекује се завршетак посла на постављању нових електричних бројила. Домаћинства ће у почетку плаћати паушал од 20 евра месечно, а од краја априла, када се поставе бројила почеће и фактичка наплата струје према утрошеним киловатима, односно према стању на бројилима. 

Према најави другог човека Општине Северна Митровица, екипе "Електросевера" већ од сутра, 22. фебруара, почеће посао у овој општини.

"Од 22. фебруара крећемо са регистрацијом станова и домаћинстава у Бошњачкој махали и другим деловима града који ће бити евидентирани за паушалну наплату од 20 евра. Креће и процес постављања бројила што ће бити обавеза 'Електросевера'. Очекујемо и да ће плаћање за јануар бити продужено до априла, а 'Електросевер' добио је задатак да постави бројила у северном делу", изјавио је Угљанин за ову радио станицу и додао да ће паушално плаћање трајати до априла, до када мора бити завршен процес уградње електричних бројила пошто се заврши процес регистрације домаћинстава.

Иначе, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, пре два и по месеца објавио је да су српска компанија "Електросевер" и КЕДС (Кососки електродистрибутивни систем) потписали "комерцијални уговор о енергетици".

Ни од стране Лајчака а ни из КЕДС-а тада није детаљније образложено шта значи потписани уговор. Речено је само да је то "важан корак ка имплементацији енергетске 'мапе пута' и ка нормализацији односа између Косова и Србије" као и да уговор за циљ има "нормализацију снабдевања струјом у општинама Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и Северна Митровица".

Са друге стране, предузеће "Електросевер" које је потписало поменути уговор у власништву је Јавног предузећа "Електропривреда Србије", али је на Косову регистровано према косовским законима.

Са стране КЕДС-а, почетком децембра саопштено је да су један од основа за потписивање комерцијалног уговора између КЕДС-а и "Електросевера" - "Смернице за спровођење енергетских споразума", односно "мапа пута" од 21. јуна 2022. године.

Поменутом "мапа пута" предвиђено је да Регулаторни уред за енергију Косова (ЕРО) изда дозволу за снабдевање "Електросеверу", као и да "Електросевер", седам дана по издавању дозволе преко канцеларије ЕУ достави КЕДС-у и "Косовској електромрежи" (КОСТТ) ажурирану базу података о корисницима.

Даље је предвиђено да у року од 10 дана од издавања дозволе "Електросевер" потпише технички споразум са КОСТТ-ом и КЕДС-ом како би могао обављати делатност на Косову. Предвиђено је и да "Електросевер" са КЕДС-ом потпише пословни споразум који ће омогућити "дистрибуцију струје као и испостављање рачуна, плаћање, одржавање мреже и прикључака корисника".

Планом је предвиђено и да "у року од 30 дана од издавања дозволе КЕДС и КОСТТ добију приступ трафостаници Валач и другим постројењима за дистрибуцију".

Иако званичних података нема, најава Угљанина о регистрацији домаћинстава и уградњи бројила, као и о почетку наплате рачуна, претпоставља да се приступило реализацији следећих корака на "мапи пута" од 21. јуна 2022. године. Остаје нејасно, шта ће се у наредном периоду дешавати са трафостаницом Валач.

Иначе, до јесени 2013. енергетски систем на северу био је независан у односу на косовски систем. Север је до тада струју добијао водом из правца Новог Пазара, преко трафостанице Валач, мањим делом и преко вода из правца Рашке ка Лешку. Септембра 2013. направљена је и веза Валача са електроенергетским системом на југу Косова али је, према доступним подацима, ЕПС и даље покривао трошкове снабдевања струјом грађана у четири општине на северу. 

Од пре три године, од децемба 2020. године, енергетски систем на северу Kосова издвојен је из области управљања српске "Електромреже" а косовски преносни оператор за електричну енергију KОСТТ преузео је управљање електросистемом и на северу Kосова.

Нејасно је и како ће бити решено питање старог дуга за струју и који ће временски оквир бити узет за обрачун тог дуга. Из Београда последњих година више пута је поновљено да је утрошену струју на северу КиМ све ове године плаћала Електропривреда Србије. 

image