Србија и Балкан

Одговор Несторовића и Павића: Објаснили шта се догодило на састанку "Ми – Глас из народа"

Након саопштења које је потписао Драган Станојевић, огласили су се Несторовић и Павић који су изнели своје виђење зашто је дошло до неспоразума и несугласица у тој политичкој групацији
Одговор Несторовића и Павића: Објаснили шта се догодило на састанку "Ми – Глас из народа"© Antonio Ahel/ATAImages

Бранимир Несторовић и Александар Павић огласили су се поводом вести да су напустили "Ми – Глас из народа" наводећи да је истина да је дошло до мимоилажења, али да су томе претходила непријатна и неприхватљива дешавања.

Након скупа у Панчеву у петак 16. фебруара Драган Станојевић покушао је да испровоцира Павића, чак претећи му физички, наводи се у одговору Павића и додаје да је разлог за нервозу то што фирма задужена за књиговодство не жели да сарађује са њима због "у најмању руку упитних захтева које је постављао Станојевић".

На састанку одржаном јуче Павић је изнео све детаље о провокацији Станојевића уз став да он више не може да сарађује са неким као што је Станојевић ни по једном основу.

Несторовић се потом сагласио са Павићем и изнео још негативних детаља о понашању Станојевића, те да је стога боље да нова странка коју би основали под називом Покрет "Ми – Глас из народа" треба да има председничко устројство, јер се дотадашњи начин одлучивања показао као неделотворан.

Предлог Несторовића подржали су Павић и Синиша Љепојевић, док су остала четири оснивача гласала против става Несторовића да има председничка овлашћења.

"То је довело до одлуке Несторовића и Павића да напусте станак, али не и Покрет, као што је наведено у саопштењу оних који очигледно покушавају да га присвоје", наводи се у реакцији Павића и Несторовића.

Наиме, Покрет тек треба да се региструје по закону о политичким странкама, тако да он формално тренутно не постоји. Оснивачи су у седмицама после избора пробали да постигну сагласност о томе како будући Покрет треба да изгледа и више пута прерађивали предложени статут.

"У последње време је примећено да се Драган Станојевић у неким медијским наступима представља као 'политиколог', иако смо свесни да он не поседује такву диплому. Један од основних принципа нашег окупљања било је враћање меритократије и струке у вођење јавних послова. Ми нисмо претходно инсистирали на поседовању факултетске дипломе као предуслову за прикључивање Покрету, али смо такође против лажног или неадекватног представљања. Додатно занимљиво је то што је баш Станојевић био највећи противник укључивања других квалитетних и истински образованих људи – укључујући и докторе наука – у врховни руководећи орган покрета", наводи се у реакцији.

Додају да су за Станојевића добијали мноштво упозорења са разних страна српског расејања, али да нису могли да реагују пре него што смо имали бар неки опипљив доказ или назнаку.

Напомињу, да су били незадовољни и одговорношћу Бранка Павловића због избора Александра Јерковића као носиоца листе за Београд и последица које је та одлука довела.

"Испоставља се да је Павловић, мимо знања осталих, давао одређена обећања Јерковићу, што бар делимично објашњава Јерковићеве касније реакције и захтеве. По нашем мишљењу, јавно признање грешке није било довољно, поготово што је Павловић почео да уноси нездраву атмосферу у нашу организацију, са даљим покушајима кадрирања на своју руку и кварења односа са неким од кључних људи, као и истурањем личности повезане са западним НВО", наводе Павић и Несторовић.

Истичу да је јасно да листа "Ми – Глас из народа" не би могла да пређе цензус да носилац исте није био др Несторовић, који је и даље потписник споразума групе грађана о изласку на изборе, заједно са Александром Павићем и још неколико посланика.

"Они који сада, на крилима популарности др Несторовића, покушавају да крену својим путем овенчани посланичким мандатима које су највише захваљујући њему стекли су, наравно, слободни да то раде. Али не на уштрб истине, и не тако што ће покушати да присвоје име Ми – Глас из народа као искључиво своје, а најзаслужнијег за изборни успех означити као 'разбијача' организације. О даљим формалним и практичним корацима ћемо ускоро обавестити јавност", закључују.

image