Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Шта се догодило међу оснивачима "Ми – Глас из народа"

Бранимир Несторовић са Александром Павићем основаће посланички клуб у Скупштини Србије и вероватно своју политичку организацију, док ће део листе "Ми – Глас из народа" наставити са прављењем покрета
РТ Балкан истражује: Шта се догодило међу оснивачима "Ми – Глас из народа"© Antonio Ahel/ATAImages

Ако један Драган Станојевић може да избаци др Бранимира Несторовића, онда је то наопако, каже за РТ Балкан Александар Павић, један од оснивача листе "Ми – Глас из народа".

У овој политичкој групи која је била највеће изненађење ванредних избора у Србији дошло је до неспоразума у тренутку када је од групе грађана требало да прерасте у покрет, односно политичку странку.

У јавности је завршило саопштење "Ми – Глас из народа" које је потписао Драган Станојевић, један од оснивача листе, а у којем се наводи да су најпрепознатљивије лице листе др Бранимир Несторовић и Александар Павић демонстративно напустили "покрет". 

Разлог томе је неспоразум који је настао јер је Несторовић "ултимативно тражио" да буде председник будуће странке, наводи се у саопштењу.

Павић за РТ Балкан појашњава да је Несторовић тражио да се одустане од колективног руководства јер се показало као неделотворно, односно превише гломазно. Несторовић је рекао да је потребно да се формира странка са председником и потпредседницима, за шта није било сагласности осталих.

"Напустили смо састанак који је одржан синоћ, међутим, нисмо хтели да издамо никакво саопштење, јер смо сматрали да не треба узнемиравати јавност, али и да видимо да ли неке ствари могу додатно да се искристалишу", каже Павић.

Наш саговорник истиче да нису могли да напусте покрет, како то пише у саопштењу које је потписао Станојевић, јер покрет као правно лице не постоји.

"Постоји само група грађана и листа чији носилац је био др Несторовић. Човек који је био носилац листе и захваљујући коме је пређен цензус, по дефиницији не може да буде разбијач покрета", каже Павић.

Окидач за неслагање десио се данима раније

Иако се у саопштењу "Ми – Глас из народа" наводи да је сукоб настао јуче, Павић тврди да је до неслагања дошло у петак, на састанку одржаном у Панчеву, када је Станојевић бурно реаговао јер је књиговођа Несторовића и Павића упозорио на "чудне захтеве Станојевића".

"Добили смо обавештење од књиговође да је Станојевић покушао да утиче на њега да спроводи ствари које су врло сумњивог легалитета. Ушли смо у траг томе и то је највише изнервирало Станојевића. Нисмо хтели да доведемо интегритет покрета у питање и зато смо Несторовић и ја одлучили да са Станојевићем ништа не сме да се ради", каже Павић.

Подсећа да је након избора дошло до неслагања са Александром Јерковићем који је био носилац београдске листе, те да због већ виђеног инцидента са њим, не желе да сарађују са Станојевићем.

"Инцидентна особа која ради ствари које не одобравамо не може да буде део покрета. Не долази у обзир да људима понудимо новог потенцијалног 'Јерковића'. То је став Несторовића, мене и још неколико посланика из нашег клуба", каже Павић.

Шта су будући потези Несторовића

У саопштењу "Ми – Глас из народа" наводи се да ће покрет наставити са планираним радом и преображајем у политичку странку, те да ће њиме руководити Веће Покрета које чини пет оснивача, Синиша Љепојевић, проф. др Митар Ковач, проф. др Јован Јањић, Бранко Павловић и Драган Станојевић.

Павић са друге стране наводи да ће он и Несторовић имати посланички клуб у Скупштини Србије, али ће морати да праве своју организацију.

Несторовић је казао да да размишља да посланички клуб назову "Прави МИ".

"Несторовић и ја смо на истој линији. Са нама су и Бранко Лукић, Борислав Антонијевић и Богдана Кољевић, а са осталима још нисмо разговарали", каже Павић.

Главно питање у предстојећем периоду је формирање власти у Београду, имајући у виду да су Јерковић и један одборник спремни да уђу у власт са Српском напредном странком и Социјалистичком партијом Србије, али се из СНС-а више пута чуло да неће правити договор са деловима листе без одобрења Несторовића.

"Наш став је исти као и до сада. Двоје одборника су Антонијевић и Несторовић, они сигурно неће хтети да уђу у власт. Ако СНС и СПС остану доследни да у власти желе или целу листу или никога, ићи ће се на нове изборе", појашњава Павић.

Напомиње да нити постоји правни основ да СНС преговара о одборницима са Станојевићем, а он није ни био на градској листи.

Остатак листе "Ми – Глас из народа" најавио је за сутра конференцију за новинаре након које ће бити јасније шта су њихови даљи планови.

image