Србија и Балкан

Суђење због литија: Митрополит Јоаникије и свештеници ослобођени оптужби

Суд је одбацио оптужбу да су митрополит и свештеници кршили наредбу Министарства здравља јер су одржали литије током пандемије коронавируса
Суђење због литија: Митрополит Јоаникије и свештеници ослобођени оптужби© Filip Filipovic

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и осам никшићких свештеника правоснажно су ослобођени оптужби да су 2020. године кршили наредбе Министарства здравља о спречавању ширења опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се, скупа са грађанима, а затим обављали верски обред ван верског објекта - литије улицама града.

Одлуку о томе донело је веће Вишег суда у Подгорици, којим је председавала судија Катарина Падалица, а у ком су били Јован Јовановић и Лиљана Булатовић.

Они су, након седнице одржане 24. јануара, данас потврдили пресуду колеге из никшићког Основног суда, судије Мирка Којовића, који се током изрицања ослобађајуће пресуде позвао на домаће законодавство, међународне конвенције, као и праксу и пресуде Европског суда за људска права и слободе.

Истовремено, као неосновану одбили су жалбу Основног државног тужилаштва у Никшићу.

Митрополиту, некадашњем епископу будимљанско-никшићком, и свештеницима, Бобану Јокићу, Драгану Крушићу, Василију Брборићу, Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Николи Маројевићу и Мирку Вукотићу, судило се због сумње да су на Дан Светог Василија Острошког, 12. маја 2020. године, прекршили Кривични законик Црне Горе и поступали супротно наредбама Министарства здравља о спречавању ширења опасне заразне болести.

Митрополит Јоаникије и свештеници су након молитвеног хода били задржани 72 сата у згради Центра безбедности Никшић, а у граду под Требјесом, као и у другим градовима Црне Горе, организовани су протести у знак подршке свештеницима.

image